Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salaperäinen kartano houkuttelee ihmisiä joukoittain seksibileisiin – Tutkija kertoo, mistä ilmiössä on kyse: "Tämä on yksi yleinen tapa"

Tutkijan mukaan Wildclubin suosio kertoo kulttuurisesta muutoksesta.

Kirkkonummella toimii tiettävästi Suomen suurin aikuisviihdekeskus, jonka eroottisiin bileisiin osallistuu sata ihmistä illassa (LV 15.11.).

Tieto ei yllätä Turun yliopiston kuluttajatutkimuksen dosenttia Samuel Pihaa, joka on tutkinut seksuaalisuuteen liittyvää kuluttajakäyttäytymistä.

Hänen mukaansa swinging- eli parinvaihtoalakulttuuri on elinvoimainen ja sitä harrastetaan ympäri Suomea.

– Ei tässä nykyaikana ole mitään kauhistuttavaa tai järkyttävää. Tämä on yksi yleinen tapa, jolla ihmiset toteuttavat seksuaalisuuttaan, Piha kommentoi.

Tutkijan mukaan Wildclubin suosio kertoo yleisestä kulttuurisesta muutoksesta, jonka myötä ihmiset ovat ottaneet seksuaalisuutensa aiempaa enemmän hallintaansa.

– Seksuaalisuus ei monille ole enää sellainen mörkö, jota pelätään, vaan ihmiset toimivat nykyään seksuaalisuuden alalla autonomisemmin ja toteuttavat itseään vapaammin, Piha toteaa.

Seksuaalisuuteen liittyvät tabut ovat vähentyneet. Siihen on tutkimusten mukaan useita syitä.

– Yksilötasolla keskeinen tekijä on juuri se, että ihmiset haluavat ottaa seksuaalisuuden haltuunsa. Tämä voimaantuminen ja autonomia on näkynyt etenkin naisten seksuaalisessa käyttäytymisessä.

Kehitys kohtelee naisia ja miehiä osin eri tavoin. Piha mainitsee esimerkkinä seksivälineiden käytön.

– Kun naiset käyttävät seksivälineitä, keskustelu on hyvin positiivista ja siinä korostetaan naisen itsenäisyyttä, mutta kun mies käyttää niitä, siihen saattaa liittyä enemmän stigmaa. Joidenkin mielestä seksivälineitä käyttävä mies on ehkä sellainen runkkari, sanan negatiivisessa merkityksessä.

Tabujen purkautumista edistää myös se, että seksuaalisuudesta puhutaan nykyään avoimesti ja seksuaaliterveys nähdään keskeisenä osana ihmisen tervettä elämää.

– Keskustelu normalisoi seksuaalisuutta. Ajatellaan, että tyydyttävä seksielämä on onnellisen elämän osatekijä, Piha sanoo.

Tabuja on purkanut tutkijan mukaan myös keskustelu vaihtoehtoisista parisuhdemuodoista, kuten avoimista parisuhteista.

– Yhteiskunta ei enää ulkopuolelta niin paljon sanele, millaisia ihmissuhteita seksuaalisuuden ja seksin taustalla on oltava.

Tabujen vähenemiseen liittyy kuitenkin ristiriita. Kun tabut vähenevät, ihmiset voivat toteuttaa seksuaalisuuttaan vapaammin. Toisaalta tabuista on myös iloa, huomauttaa tutkija.

– Havaitsimme tutkimuksissamme, että yksi seksuaalisuuden elementti on jännitys, mystisyys ja salaisuus. Se on keskeisessä roolissa seksuaalisen kiihotuksen ja mielenkiinnon ylläpidossa. On jännittävää, jos seksi on vähän kiellettyä, Piha kertoo.

Niinpä tabujen väheneminen voi myös laskea seksuaalista mielenkiintoa. Piha kertoo pohtineensa, käykö näin, jos seksivälineet tulevat myyntiin ruokakauppoihin.

– Tämä on mielenkiintoinen tieteellinen kysymys. Milloin normalisoituminen ja arkipäiväistyminen ovat sopivassa tasapainossa?

Wildclubin suosiota voi Pihan mukaan selittää se, että tasapaino on löytynyt.

– Se on hieman salaperäinen kartano, jonne on jännittävä mennä. Kun sinne menee, siellä on kuitenkin hyvin avoin kulttuuri.

Kaikki eivät halua mennä Wildclubille. Onko syy Suomen vanhoillisessa ilmapiirissä? Tutkijan mukaan merkittävämpi syy on ihmisten oma suhtautuminen.

– On varmasti niitä, jotka kokevat, että yhteiskunta rajoittaa, mutta taustalla on myös ihmisten oma pidättyvyys. Kaikki eivät yksinkertaisesti ole kiinnostuneita. Hyvin monelle seksi on jotain yksityistä, jota tehdään vain kumppanin kanssa.