Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon Luciaksi valittu Lene, 18, pitää valon ja ilon levittämistä kunniatehtävänä – "Kynttiläkruunu jännittää hieman", hän myöntää

Kynttiläkruunun kantaminen jännittää Espoon Luciaa Lene Murtomäkeä.

Lucia-kiertue on mun vuoden kohokohta. Siitä saa todella paljon iloa ja joulumieltä, Espoon Luciaksi valittu Lene Murtomäki, 18, sanoo ja hymyilee.

Murtomäen valinta varmistui viime keväänä. Hän saapui ylioppilaskirjoituksista väsyneenä kotiin ja yllättyi iloisesti avatessaan sähköpostin.

– Siinä luki ’Onnea!’, ja tiesin, että mut on valittu.

3. joulukuuta Murtomäki pääsi painamaan Lucia-kruunun päähänsä. 43:nnen Espoon Lucian kruunajaiset järjestettiin Esbobygdens ungdomsförbundenin tiloissa Thorstorpissa Leppävaarassa.

Espoon Lucia-kuorossa useamman vuoden laulanut Murtomäki uskaltautui tänä vuonna hakemaan itse Lucia-neidoksi.

– Se on hieno perinne. Tuntuu hienolta, että saan kunnian levittää valoa ja iloa kaikille.

Viisi vuotta sitten musiikin opettaja kehotti Murtomäkeä hakemaan Lucia-kuoroon.

– Mietin, että sitä voisi olla hauska kokeilla.

Murtomäki nautti valtavasti muiden kanssa laulamisesta. Lucia-kuoron innoittamana hän päätti aloittaa laulutunnit.

Nyt Murtomäki on jo kokenut esiintyjä. Lucia laulaa yleensä osana kuoroa, mutta Lucian kruunajaisissa Murtomäki pääsee laulamaan soolobiisin.

Lucia repertuaariin kuuluu perinteisiä joululauluja suomeksi ja ruotsiksi. Useimmat kappaleet Murtomäki osaa jo edellisiltä vuosilta.

– Ainoastaan Heinillä härkien kaukalon uutta ranskankielistä säkeistöä olen joutunut harjoittelemaan.

Lucia-kuoro treenaa kerran viikossa kuuden viikon ajan. Harjoitukset kestävät muutaman tunnin. Kappaleita on tusinan verran.

Lucia-kuoro esiintyy joulukuun aikana Espoon sairaaloissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kirjastoissa ja juhlatilaisuuksissa.

Edellisiltä vuosilta Murtomäelle on jäänyt mieleen esiintyminen muistisairaiden vanhainkodissa.

– Välillä, kun laulamme perinteisiä lauluja, jotkut laulavat mukana ja osaavat sanat. Ne hetket koskettavat ja jäävät mieleen.

Lucia-kulkueessa käytetään nykyään yleensä led-kynttilöitä, koska oikeat kynttilät saattavat aiheuttaa palohälytyksen. Isommissa konserteissa kuten kirkoissa käytetään kuitenkin oikeita kynttilöitä.

Viime vuonna Lucia-kuoro oli laulamassa vanhainkodissa oikeiden kynttilöiden kanssa, kun palohälytys laukesi. Palohälytin soi lähemmäs puolituntia ennen kuin palokunta saapui paikalle.

– Jatkoimme sen jälkeen keikan loppuun led-kynttilöillä. Se oli vähän huono sattuma, Murtomäki muistelee.

Lucia-neito on ainoa kulkueen jäsen, joka joutuu pitämään palavia kynttilöitä päänsä päällä. Lucia-kruunussa on pieni liina, joka suojaa päätä.

– Olen kuullut aiemmilta Lucioilta, että steariinia voi tippua hiuksiin, Murtomäki kertoo.

Tuleva Lucia ei ole vielä treenannut palavien kynttilöiden kanssa.

– Kynttiläkruunu jännittää hieman.

43

Lucia-neitojen määrä Espoossa