Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

400 ihmistä matkusti aamuyöllä Kivenlahdesta metrolla ensimmäisellä junalla – "Kivenlahti nousee nyt seuraavalle tasolle", kommentoi Lontoosta Kivenlahteen kotiutunut pariskunta

Aamuyöstä kello 4.40 Kivenlahden ostoskeskuksen ympäristö näyttää tyhjältä. Metroasemalle lähestyttäessä näkee vain muutaman harhailevan ihmisen. Mikään ei viittaa siihen, että Länsimetron jatkeen ensimmäisen metron on tarkoitus lähteä päätepysäkiltä 4.56.

Metroaseman sisäpuolelle saapuneet kaupunkilaiset kertovat, että alhaalla laitureilla on jo noin 400 ihmistä.

Teekkariorkesteri Humpsvakar on tahdittanut aamuöisiä tunnelmia jo hyvän aikaa. Paikalle on saapunut sankoin joukoin teekkareita.

Kellon lähestyessä aamuviittä alkaa lähtölaskenta. Metro liikahtaa ja matkustajajoukko riemastuu.

Matkustajien joukosta tunnistaa monia poliitikkoja ja päättäjiä.

Metro saapuu Matinkylään ja osa poistuu metrosta odottelemaan paluukyytiä takaisin Kivenlahteen.

Kivenlahden Meritornissa asuvat Anna-Kaisa Rautiainen-Summala ja Mikko Summala saapuivat kotiasemalleen kello 4.30, kun ovet aukesivat.

– Paikalla oli muutamia nuoria, jotka tulivat baarista ja me unesta heränneet, Rautiainen-Summanen heläytti iloisesti.

Vuosi sitten tammikuussa Lontoosta Espooseen muuttanut pariskunta kertoo, että asunto myytiin heille sillä ajatuksella, että metro aloittaa liikennöinnin keväällä.

– Hyvä on, Kivenlahti nousee nyt seuraavalle tasolle, Summala toteaa.

Hän on tyytyväinen siihen, että Kivenlahdessa on sopivasti toisella puolen luonto ja toiseen suuntaan katsottaessa ollaan oikeasti kaupungissa.

– Totta kai käytetään metroa. Sillä on selkeä mennä keskustaan, varsinkin kun pitkät runkolinjat todennäköisesti harvenevat.

Rautiainen-Summala jatkaa:

– Ah, seuravan kerran voi istua siinä kotiin asti, kun tulee kotiin Helsingin keskustasta.Meille on onni, kun asumme ihan lähellä metroa. Niille, jotka ovat poikittaisten kulkuyhteyksien päässä, kulkeminen on ehkä vähän vaikeampaa.

Summala on tyytyväinen siihen, että metroasemien ulkonäköön on panostettu.

– Täältä löytyy erilaista taidetta. Ympäristöä on rakennettu eri tavalla. Tietyllä tavalla runkolinjat ja infrastruktuuri tuovat tunteen, että kehitystä on tullut. Näyttää hyvältä.

Hän asui aiemmin Otsolahdessa Tapiolassa. Lontoossa pariskunta asui 21 vuotta.

– Espoossa on hyvä olla ja hengittää. Täällä on merenrantaa. Luonto on lähellä koko ajan. Kuten vaimo sanoikin, viihdymme joko ihan kaupungin keskustassa tai lähellä luontoa. Nyt meillä on molemmat. Se on Espoon vahvuus. Pääsemme hissillä laiturille ja uimaaan. Muutaman minuutin päästä kotoa on aarniometsä.

– Nyt kestää 41 minuuttia, niin on jo kaupungin keskustassa.

Yhden kehitysehdotuksen Rautiainen-Summala heittää kuitenkin ilmoille. .

– Aiemmin näimme Tapiolasta eteenpäin meren ja saaret. Metroon voisi laittaa näkyville merimaiseman, jonka nyt menetimme, kun se kulkee maan alla.

Kaksi talvea Suomessa asuunena Rautiainen-Summala ymmärtää toki, miksi kauppakeskuksia on ja miksi metrolla on mukavampi matkustaa.

Metroja ennättää kulkea itään päin viisi kuusi, ja puolen tunnin kuluttua ensimmäinen juna länteen saapuu.

– Hei, noin moni haluaa tulla meillekin päin, Rautiainen-Summala huudahtaa ja pariskunta hyppää metroon.

Paluukyydissä tulee tuttuja kasvoja.

Juttua muokattu 5.12. kello 7.25. Kuvassa on Emma-Stina Vehmanen, ei Vehviläinen kuten aiemmin mainittiin. Juttua muokattu 5.12. kello 7.55. Paikalla oli teekkariorkesteri Humpsvakar, ei Retuperän WPK.