Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lonkero-ostos päätyi käräjille – mies, 19, kilahti arvoalueen K-marketissa

Nuoren miehen myöhään illalla suorittama lonkeronhankinta lähikaupasta johti oikeudessa parin kuukauden ehdolliseen vankeustuomioon.

Ratkaisevaa oli se, että mies oli pitänyt esillä kääntöveistä. Muuten kyse olisi ollut ehkä vain näpistyksestä.

Tapaus sattui viime maaliskuussa Kirkkonummella Sundsbergissa pienessä K-kaupassa.

Tekohetkellä 19-vuotias mies oli ottanut koriin viisi sixpackia lonkeroa. Kello oli kuitenkin yli 21, joten kaupan myyjä ilmoitti, ettei alkoholia voi enää ostaa.

Tästä suivaantuneena mies oli sanonut todistajalausunnon mukaan myyjälle "vittu älä yritä mitään" ja ottanut kääntöveitsen esille, mutta terä ei ollut esillä.

Mies käveli kassan ohi lonkerot mukanaan, ja silloin terä oli käännettynä esiin. Tapauksenkulusta on videotallenne ilman ääntä.

Syyttäjä vaati rangaistusta ryöstöstä ja katsoi, että miehen toiminta täyttää sen tunnusmerkistön. Uhatulla kaupan työntekijällä oli syyttäjän mielestä perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa.

Mies myönsi tapahtumat pääosin ja katsoi syyllistyneensä näpistykseen tai varkauteen, muttei katsonut uhanneensa ketään, eli hän kiisti kyseessä olleen ryöstön.

Oikeus ei ollut päätöksessään yksimielinen, vaan äänesti rangaistuksesta.

Oikeuden tuomari oli sitä mieltä, että mies syyllistyi ryöstöön, koska oli uhkaillut kaupassa teräaseella.

Sen sijaan oikeudessa kaksi lautamiestä päätyivät ratkaisussaan siihen, että mies syyllistyi varkauteen ja laittomaan uhkaukseen.

Rangaistukseksi määrättiin 60 vuorokautta ehdollista vankeutta.

Tuomitulla ei ollut aiempaa rikostaustaa.

Käräjäoikeuden tuomarin mielestä rangaistukseksi olisi pitänyt määrätä viisi kuukautta ehdollista vankeutta rikosnimikkeellä ryöstö. Tuomari jätti oikeuden pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Ryöstöstä voi saada kovimmillaan useiden vuosien vankeusrangaistuksen.

Lonkerovarkaissa ollut mies määrättiin korvaamaan kaupalle lonkeroista

63,69 euroa ja menettämään kääntöveitsen valtiolle.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.