Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaija sai epäilyttävän tekstiviestin sähkölaskusta – "Lehdissä oli tietoa alv-vähennyksestä, liittyvät varmasti tähän"

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan päivänpolttavilla teemoilla hyödynnetään tietojen kalasteluja.

Kaija Janhunen sai puhelimeensa tekstiviestin, jossa lupailtiin rahaa takaisin ylisuuresta sähkölaskusta. Janhunen arvasi heti viestin huijausyritykseksi, ja haluaa varoittaa muita, jotteivät nämä lankeaisi ansaan.

– Otin numeron ylös, mutta poistin viestin heti. Siinä pyydettiin laittamaan tilinumero, jonne heti kohta tulisi rahaa, jos on ollut suuri sähkölasku, hän kuvailee saamaansa viestiä.

Janhunen kertoo seuranneensa sähköön ja energiaan liittyviä uutisia tiiviisti.

– Tuossa aiemmin oli lehdissä tietoa sähkön arvonlisävähennyksestä, niin nämä liittyvät varmasti tähän, Janhunen pohtii Keski-Uusimaa-lehdelle.

Hän onkin pohdinnassaan oikeassa. Traficomin kyberturvallisuuskeskus toteaa tiedotteessaan, että rikollisten käyttämät huijausviestit ja tietojenkalastelusivut hyödyntävät juuri päivänpolttavia teemoja saadakseen viestin vastaanottajan syöttämään pankkitunnuksensa rikolliselle.

Sähköön liittyvien huijausyritysten lisäksi kuluneena syksynä on kalasteltu verkkopankkitunnuksia myös muun muassa lähettämällä huijausviestejä veroviranomaisten, vakuutusyhtiöiden ja teleoperaattoreiden nimissä. Osassa viestejä uhkaillaan tiliongelmilla ja sakkoseuraamuksilla.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo, että verkkopankkitunnukset kalastelemalla rikolliset saavat varastettua pankkitileiltä miljoonia euroja.

– Yhteistä huijausviesteille on, että niihin on ujutettu linkki, jota uhria houkutellaan klikkaamaan. Linkin klikkaaminen ei vielä ole vaarallista, mutta sen jälkeen on varmistettava huolellisesti, mille sivulle on syöttämässä verkkopankkitunnuksia, luottokorttinumeroita tai henkilötietoja, tiedotteessa varoitellaan.

Viestien lisäksi huijauksia tehdään myös soittamalla.

Aggressiivisestikin annetaan puhelimessa ymmärtää, että tarkastaja on päästettävä sisään ja näiden tarkastusten varjolla myydään tarpeettomia mittauksia ja remontteja.

Huijarit ovat esiintyneet myös Keravan Energian nimissä. Yhtiö muistuttaa, että Keravan Energia, Sipoon Energia tai Uudenmaan verkonrakennus kertovat selkeästi, ja ymmärrettävästi, keitä ovat, jos yhteyttä otetaan.

Myös sähkösopimuksiin liittyviä huijausyrityksiä on ollut liikkeellä.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.