Espoo saavutti historiansa parhaan sijoituksen Euroopan innovaatiopääkaupunkikilpailussa (iCapital Awards). Espoo sijoittui hopealle ja edustaa nyt Pohjois-Eurooppaa parhaana innovaatiokaupunkina.
Voiton kisassa vei Ranskan Métropole d'Aix-Marseille-Provence, jonka eduksi nousi kaupunkirajat ylittävä alueellinen yhteistyö. Kolmas oli Espanjan València.
Kilpailun voittaja julkistettiin Euroopan Innovaationeuvoston huippukokouksessa Brysselissä 7. joulukuuta.
Aalto-yliopisto, VTT ja Espoon kaupunki ovat olleet hiomassa yhteistä innovaatiotarinaa, jossa tehdään poikkitieteellistä ja -organisatorista yhteistyötä. Samalla on keskitytty myös asukkaiden hyvinvoinnin ja osallisuuden kasvattamiseen. Yhteistyö voidaan tiivistää lauseeseen Make with Espoo, jossa Espoo toimii Aallon, VTT:n ja yritysten innovaatioiden alustana.
– Tämä tukee erityisesti suomalaisen elinkeinoelämän mahdollisuuksia maailmalla. Tämä on meille iso momentum, kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä sanoi Länsiväylälle.
– On tietenkin tärkeää, että hiilijalanjälki Espoossa ja Suomessa pienenee, mutta vielä tärkeämpää on, että espoolaisten ja suomalaisten osaajien kädenjälki näkyy globaalisti, Mäkelä jatkoi.
Kiitospuheessaan Mäkelä vakuuttikin, että Espoo aikoo tehdä yhteistyötä muiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa, jotta kestävän kehityksen ideat leviävät koko maanosaan. Hän korosti, että kaupunkien tulee toimia yhteisöinä ja jakaa yhteiset tavoitteet.
Raikuvat aplodit Mäkelä keräsi näyttämällä yleisölle muutaman tanssiliikkeen "innovaatiotanssiksi" kuvailemastaan tanssista.
– On todella hyvä mieli. Tekee mieli tanssia, Mäkelä hauskuutti yleisöä.

Mäkelä näkee Espoon nousun johtuvan Espoon agendasta, johon kuuluvat erityisesti digitalisaatio, vihreä siirtymä ja kestävä kehitys. Metrolla on ollut tässä tärkeä rooli: Se on mahdollistanut Otaniemen tiedeyhteisön ja Aalto-yliopiston kampusalueen vahvistumisen sekä yritysten ja kansainvälisten osaajien sijoittumisen länsimetron kehityskäytävälle.
Konreettisia esimerkkejä on useita: Espoon ja Otaniemen ainutlaatuinen innovaatioyhteisö tuottaa kuudenneksi eniten patenttihakemuksia kaikista eurooppalaisista kaupungeista. Fortum hyödyntää tulevan datakeskuksen hukkalämpöä asukkaiden puhtaana kaukolämpönä. Pandemian aikana varhaiskasvatuksen ammattilaiset ottivat ketterästi käyttöön etäyhteydet kotien kanssa.
– Espoossa on tehty kehityksen eteen pitkäjänteistä työtä. Espoossa on tieto- ja osaamisintensiivisiä työpaikkoja. Aalto-yliopisto, VTT ja Otaniemen tiedeyhteisö on hyvä kasvualusta myös kansainvälisille yrityksille, start upeille ja isoille yrityksille. Kaikella mitä Otaniemessä tehdään, on kansallista ja kansainvälistä vaikuttavuutta, Mäkelä sanoi.

Espoo on menestynyt kilpailussa myös muun muassa vuosina 2019 ja 2020 sijoittuen kuuden parhaan joukkoon. Finalistina Espoo oli nyt neljättä kertaa.
Vantaan kaupunki voitti 2021 Euroopan komission Nouseva eurooppalainen innovaatiokaupunki -palkinnon. Vantaan lisäksi finalisteina olivat Portugalin Cascais ja Norjan Trondheim. Kategoriassa kilpailivat kaupungit, joissa on asukkaita 50 000–249 999.