Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Punaista nähnyt" mies potki maassa kontillaan ollutta päähän – rusikoi kaksi uhria kesken talvisen baari-illan

Ravintolaillan aikana syntynyt riitely kolmen miehen kesken toi yhdelle ankarahkon rangaistuksen Kirkkonummella.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus mittasi miehelle kahdesta törkeästä pahoinpitelystä 1 vuoden ja 4 kuukauden ehdollisen vankeustuomion sekä 30 päivää yhdyskuntapalvelua.

Oikeus piti tapausta törkeänä, koska tekijä jatkoi pahoinpitelyä vielä, kun kaksi miehistä makasi puolustuskyvyttömänä maassa.

Tuomio on ehdollinen, koska tekijällä ei ollut aikaisempaa rikostaustaa.

Tapaus sattui Kirkkonummen keskustassa kahden baarin välisellä pienellä aukiolla tammikuussa 2019.

Tuomitun miehen seurassa ollut todistaja kertoi, että osalliset olivat kohdanneet illalla samassa ravintolassa. Todistajan mukaan seurue istui jonkin aikaa samassa pöydässä.

Kolme osallista miestä ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan tuntenut toisiaan entuudestaan.

Tuomitun tuttava kertoi, että uhriksi joutuneet miehet poistettiin ravintolasta jonkin aikaa ennen tapahtumia heidän käytöksensä takia.

Toisena todistajana kuullun vastakkaisen ravintolan työntekijän mukaan uhriksi joutuneet miehet olivat mukavia asiakkaita, eivätkä olleet aiheuttaneet ongelmia.

Tuttavan mukaan tuomittu mies poistui myöhemmin ulos tupakalle. Jonkin aikaa tämän jälkeen ulkona ravintolan edessä syntyi tappelu, jonka kulusta ei oikeudessa saatu aivan tarkkaa tietoa.

Osalliset itse sanoivat, etteivät muista tapauksesta mitään tai juuri mitään.

Poliisi saapui nopeasti paikalle, ja uusia todistajia löytyi.

Kaksi todistajaa kertoi nähneensä, että yksi miehistä pahoinpiteli lyömällä ja potkimalla kahta miestä, jotka makasivat maassa.

Yhden todistajan mukaan tekijä "näki ns. punaista", eli hänellä oli "melkoinen adrenaliinipiikki päällä".

Toinen todistaja sanoi nähneensä, miten yksi uhreista yritti kontata tilanteesta pois, mutta tekijä potkaisi tätä päähän. Todistajan mukaan tekijä oli isokokoinen, minkä takia hän ei uskaltanut puuttua tilanteeseen.

Tekijä kiisti oikeudessa syytteen. Hän myönsi lyöneensä toista miestä nyrkillä, ja oli lisäksi mahdollista, että hän oli lyönyt tätä tämän ollessa maassa. Syytetty väitti toimineensa itsepuolustustarkoituksessa.

Käräjäoikeus joutui päätöstään tehdessä turvautumaan pitkälti todistajalausuntoihin ja uhrien vammoihin. Molemmat uhrit vietiin sairaalaan. Heillä oli iskujen jälkiä ja verenvuotoa kasvoissa.

Oikeus katsoi, että pahoinpitelyt oli tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla ja pahoinpitelyt ovat myös kokonaisuutena arvostellen törkeitä. Oikeuden mukaan väkivaltaa kohdistettiin maassa puolustuskyvyttöminä olleisiin asianomistajiin, ja teot ovat sisältäneet myös päähän kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa.

Teot tapahtuivat käytännössä samaan aikaan, mutta kohdistuivat eri henkilöihin.

Ottaen huomioon käytetty väkivalta ja sen vaarallisuus käräjäoikeus katsoi, että molemmista teoista olisi erikseen arvioituna mitattava noin yhden vuoden vankeusrangaistus. Ehdollinen tuomio ei oikeuden mukaan ollut riittävä rangaistus teoista, joten sen oheen tuomittiin yhdyskuntapalvelua.

Vankeustuomion saanut, tekohetkellä 42-vuotias mies määrättiin maksamaan erilaisia korvauksia noin 8 000 euroa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden 7. joulukuuta antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.