April Jazzeilla on kevät mielessä keskellä pikkujoulukautta. Ensi huhtikuussa järjestettävän 37. April Jazz -festivaalin ohjelmistosta on nyt julkaistu muutama herkkupala.
Festivaalijohtaja Matti Lappalainen on erityisen ylpeä siitä, että April Jazzeilla kuullaan kaksi tilauskonserttoa – vieläpä jazzkonserttoa – jotka toteutetaan yhdessä Tapiola Sinfoniettan kanssa.
– Kaksi uutta jazzkonserttoa saman illan aikana on harvinainen tapahtuma ihan maailmanlaajuisestikin, Lappalainen sanoo.
Tapiola Sinfoniettan konsertissa kuullaan siis kahden konserton kantaesitykset. Alexi Tuomarilan säveltämän Between Dark And Light -teoksen solistina on Emma-palkittu Alexi Tuomarila Trio ja Jukka Linkolan säveltämän flyygelitorvikonserton solistina esiintyy tänä vuonna Yrjö-palkinnon voittanut trumpetisti Jukka Eskola. Kapellimestarina toimii Jukka Iisakkila.
Hyvin kiinnostava on myös itävaltalainen Mnozil Brass, joka vierailee pääkaupunkiseudulla ensimmäistä kertaa. Se on vieraillut aiemmin kolmesti Lieksan Vaskiviikolla, jossa kaikki yhtyeen konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä. Tästäkin on jo yli kymmenen vuotta aikaa.
Mnozil Brass on valloittanut maailmaa virtuoottista soittoa ja ohjattua teatterikomediaa yhdistävillä esityksillään.
Yhtyeen nimi viittaa Wienin kuuluisassa 1. Bezirk-korttelissa sijaitsevaan Gasthaus Mnoziliin. Vuonna 1993 seitsemän nuorta vaskipuhaltajaa osallistui ravintolassa säännöllisesti järjestettyjen konserttien sarjaan. Näiden iltamien myötä sai alkunsa Mnozil Brass. Sen huolella rakennetut esitykset sisältävät niin sanatonta sketsihuumoria ja teatteria kuin jazzia, pop-hittejä, tyypillistä vaskipuhallinmusiikkia, oopperaa ja operettia.
– Yhtye on täyttänyt maailmalla 1 000–2 000 ihmisen saleja. Uskon, että paikoin komediateatteria lähestyvä esitys vetoaa hyvin monenlaisiin kuulijoihin, Lappalainen sanoo.
April Jazzeilla kuullaan jälleen myös fadoa.
– Ensin ajattelin, että fadoa on kuultu monena vuonna, että sitä ei ensi vuonna olisi ohjelmistossa. Tulin toisin ajatuksiin, kun kuulin Sara Correiasta, Lappalainen kertoo.
Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva Sara Correia hurmasi maailmanmusiikin merkittävimmän kansainvälisen ammattilaistapahtuma Womexin yleisön viime lokakuussa.
Correian laulutyylissä on vaikutteita perinteisen fadon ja sen modernin, kepeämmän muodon lisäksi myös ranskalaisesta chansonista.
– Olemme aina halunneet esitellä April Jazzeilla myös sellaisia artisteja, joista on tulossa isoja maailmantähtiä. Nyt monet heistä ovat isoja tähtiä eikä meillä olisi enää varaa heidän esityksiinsä, Matti Lappalainen huomauttaa.
Sara Correia julkaisi nimeään kantavan debyyttialbuminsa vuonna 2018. Seuraava albumi Do Coração (2020) toi hänelle Latin Grammy -ehdokkuuden ja Portugal Music Awards -palkinnon vuoden parhaasta fado-levystä.
April Jazzeille saapuu myös kaikkien aikojen parhaiden fuusiorumpaleiden joukkoon lukeutuva Billy Cobham. Tässä konsertissa Cobham esittää tunnetuimpia kappaleitaan ansiokkaan uransa ajalta. Edellisen kerran Cobham esiintyi April Jazzeilla Espoo Big Bandin solistina vuonna 2005.
Yhdysvaltalaislaulaja Lizz Wright saapuu Suomeen ensi kertaa oman yhtyeensä kanssa. Vuonna 2019 täyden Huvilateltan lumonneen tummaäänisen Wrightin soinnissa kuuluvat vahvojen gospel-vaikutteiden lisäksi myös jazz, blues ja R&B.
Lipunmyynti on jo alkanut Lippupisteellä. Lisää April Jazzien ohjelmaa julkistetaan tammikuussa.
April Jazz -festivaali järjestetään 21.–29.4.2023.
Espoon kulttuurikeskuksen lisäksi April Jazz -konsertteja järjestetään muun muassa Leppävaaran Sellosalissa, Espoon modernin taiteen museo Emmassa sekä G Livelabissa Helsingissä.
Huikean taitavien soittajien väliajallinen koko illan show on kokonaisvaltaisen viihdyttävä kokemus kaiken ikäisille katsojille.
Mnozil Brass saapuu Suomeen yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Se on vieraillut aiemmin kolmesti Lieksan Vaskiviikolla, jossa kaikki yhtyeen konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä. Pääkaupunkiseudulla Mnozil Brassia ei aiemmin ole kuultu, joten April Jazz -yleisölle on tarjolla erityisen odotettu ensi kohtaaminen.
Pe 28.4. klo 18.00
Lizz Wright
Tapiolasali
Lizz Wright saapuu Suomeen ensi kertaa oman yhtyeensä kanssa! Vuonna 2019 täyden Huvilateltan lumonnut tummaääninen laulajatar esiintyy huhtikuussa April Jazzeilla Espoossa.
Kuten monet merkittävät amerikkalaiset vokalistit, Lizz Wright aloitti laulamisen kirkossa. Hänen isänsä toimi musiikillisena johtajana pienessä kirkossa Georgiassa ja Wright nautti suunnattomasti seurakunnan yhteislaulusta ja gospelmusiikki vei mukanaan. Kotona Wright altistui monimuotoiselle musiikille, erityisesti jazzille ja soulille. Pian hän jo kahlasi läpi The Great American Songbookia matkallaan kohti maineikasta laulajan uraa. Wrightin sielukkaassa soinnissa kuuluvatkin vahvojen gospel-vaikutteiden lisäksi myös jazz, blues ja R&B.
Wright muutti Atlantaan 1990-luvun lopulla opiskellakseen Georgia State -yliopistossa ja lauloi enimmäkseen jazzia sekä soolona että osana suosittua paikallista In The Spirit -yhtyettä. Hän niitti mainetta muissa osissa maata vuonna 2002 kiertäessään konserttilavoja Billy Holiday -tribuuttishow’n kanssa ja hurmatessaan yleisön koskettavalla esiintymisellään. Seuraavana vuonna Wright solmi levytyssopimuksen Verve Recordsin kanssa. Debyyttialbumi Salt nousi nykyjazz-listan kärkeen ja siitä tuli yksi vuoden 2003 arvostetuimmista albumeista. Kaksikymmentä vuotta ja kuusi albumia myöhemmin voidaan sanoa, että Lizz Wrightin on osoittanut olevansa sekä huipputason lauluntekijä että verraton laulujen tulkitsija.
La 29.4. klo 18.00
Billy Cobham Band
Tapiolasali
Kaikkien aikojen parhaiden fuusiorumpaleiden joukkoon lukeutuva Billy Cobham on jättänyt kädenjälkensä fuusiomusiikin varhaisimpiin levytyksiin kuten Miles Davisin ja Mahavishnu Orchestran uraauurtavat albumit sekä Cobhamin debyyttialbumi Spectrum. Tässä konsertissa Cobham esittää eurooppalaisista ja etelä-amerikkalaisista huippumuusikoista kootun yhtyeensä kanssa tunnetuimpia kappaleitaan ansiokkaan uransa ajalta. Edellisen kerran Cobham esiintyi April Jazzeilla Espoo Big Bandin solistina vuonna 2005. Konsertissa kuvattua materiaalia on mukana Mika Kaurismäen ohjaamassa Sonic Mirror -elokuvassa (2008), jossa seurataan Billy Cobhamin työskentelyä Espoon lisäksi Brasiliassa ja Sveitsissä.
Panamassa syntynyt William C. Cobham innostui lyömäsoittimista jo hyvin nuorena seurattuaan serkkunsa musisointia. Perhe muutti New Yorkiin Billyn ollessa 3-vuotias ja ensimmäisen kerran hän esiintyi lyömäsoittajana isänsä rinnalla vain 8-vuotiaana. 1960-luvun lopulla Cobham liittyi rumpaliksi Horace Silverin yhtyeeseen, josta hän siirtyi Miles Davisin fuusioyhtyeeseen. Lopulta Cobham erosi Davisin ryhmästä työskennelläkseen Mahavishnu Orchestrassa, jossa hän pystyi vapaammin kehittämään tekniikkaansa ja fuusiotyyliään. Cobhamin perustaman uuden yhtyeen debyyttialbumi Spectrum (1973) yllätti niin hänet kuin hänen levy-yhtiönsä kohotessaan Billboard-lehden Jazz Albums -listalla kärkipaikalle.
Cobhamin ura on jatkunut menestyksekkäästi ja tuotteliaasti jo 1960-luvulta lähtien. Hän toiminut esikuvana lukemattomille rumpaleille ja lyömäsoittajille paitsi tekniikan ja tyylin kehittäjänä myös osoittamalla miten tärkeää on nauttia soittamisesta. Vuonna 2001 Modern Drummer -lehti nimesi Cobhamin maailman 25 vaikutusvaltaisimman rumpalin joukkoon ja hänet on kutsuttu myös lehden Hall of Fame -kunniagalleriaan.
Espoon kulttuurikeskuksen lisäksi April Jazz -konsertteja järjestetään muun muassa Leppävaaran Sellosalissa, Espoon modernin taiteen museo EMMAssa sekä G Livelabissa Helsingissä. Festivaaliohjelma valmistuu kokonaisuudessaan tammikuussa, jolloin julkaistaan loput tapahtumat ja esiintyjät.
April Jazz on yksi Suomen suurimmista jazzfestivaaleista ja se on järjestetty Espoossa vuosittain aina vuodesta 1987 alkaen. Tapahtuman järjestää Espoo Big Band ry.