Päätös lähti halusta saada teokset turvaan, sanoo varastotiloistaan luopuva taiteilija Sami Rinne.
Kohonnut sähkön hinta ja alkaneen talven vaikutus kulutuksen kasvuun ovat yhtälö, jota monissa kotitalouksissa, liiketiloissa ja yrityksissä on huolestuneina mietitty ja laskettu.
Taiteilija Sami Rinteen oli pakko lopettaa miettiminen ja tehdä ratkaisu, joka on näkyy nyt Huutokauppa Ekmanin nettitarjonnassa.
Rinne myy huutokaupassa kaikki ateljeessaan ja varastossaan olevat teoksensa ja esineet, joita vuosien varrella on kertynyt. Niiden säilyttämiselle ei enää ollut vaihtoehtoa.
– Ateljee ja varasto ovat olleet edelleen Kokemäellä vanhassa puutalossa, jonka aikoinaan ostin, koska se oli edullinen. Taloa lämmitetään sähköllä, mihin näillä hinnoilla ei ole varaa, viisi vuotta sitten Tampereelle muuttanut taiteilija sanoo.
– Kulut olisivat nousseet moninkertaisiksi ja kuukausittainen sähkölasku olisi talviaikaan ollut hurja, eli noin 1 500 eurosta ylöspäin.
Taideteokset vaativat tietyt olosuhteet eikä asumatonta taloa voi pitää kunnolla lämpimänä. Teokset ovat pääosin öljyväritöitä.
Kulut olisivat nousseet moninkertaisiksi
– Kankaalle maalatulle teokselle oikeastaan kaikkein pahinta on kova kosteuden ja lämmön vaihtelu, joka rikkoo niiden rakennetta, Rinne toteaa.
51-vuotiaalle ammattitaiteilijalle on ehtinyt kertyä paljon teoksia, vaikka hän on tehnyt myös opetus- ja konsulttitöitä ja pitää nykyisin taidetarvikeliikettä, jossa valmistaa öljyvärejä ilman teollisessa valmistuksessa käytettäviä täyteaineita. Kokemäen talosta on Vantaalle huutokauppaan siirretty toistasataa teosta, jotka tavallaan kertovat koko taiteilijan elämäntyöstä.
– Niitä on aika kattavasti kaikilta kausilta, varhaisimmat ovat 1990-luvulta. Mukana on paljon sellaisia töitä, joita olen tehnyt ulkomailla ollessani. Ne eivät ole aiemmin olleet esillä missään, Rinne kertoo.
Hän ei kuitenkaan jää olosuhteiden pakosta syntynyttä päätöstä murehtimaan, vaikka tietää, että iso määrä taideteoksia kertarysäyksellä nettihuutokaupassa myytynä ei välttämättä tuota hitaamman myyntitahdin tasoista pottia.
– Päätös lähti halusta saada teokset turvaan. Ainoa mitä toivon on, että taulut löytävät ostajat, jotka osaavat arvostaa niitä. Se olisi minusta taiteilijana hienointa.
Huutokauppaliike Ekman toimii Tampereella ja Vantaalla. Vantaan päässä toimitetaan vain nettihuutokauppoja, Tampereella kopautellaan perinteisesti nuijallakin.
– Tuumimme, että Vantaa olisi parempi vaihtoehto, koska olen aikanaan asunut Helsingissä 15 vuotta ja olen ehkä tällä alueella suuremmalle joukolle tuttu kuin Tampereella, Rinne selvittää.
Ekmanin taideasiantuntija Jani Saikkonen kertoo, että monilta suunnilta kuuluu yrityksiltä ja muilta toimijoilta vaikeuksista, joihin sähkön hinta on vahvasti vaikuttamassa.
– Etenkin hallityyppisissä tiloissa ja syrjäisemmillä seuduilla ollaan ongelmissa. Kyllä tänä talvena menee paikkoja varmasti kiinni, hän arvioi.
Rinteen teosten nettihuutokauppa jatkuu viikon loppuun Ekmanin verkkosivuilla. Kohteita pääsee katsomaan myös liikkeessä paikan päällä Vantaalla. Lopullinen tarjouskisa käydään sunnuntaina 11. joulukuuta kello 18–21.
Saikkonen uskoo Rinteen taiteesta kiinnostuvia löytyvän.
– Kävin taannoin hänen näyttelyssään, jossa oli kolmisenkymmentä teosta. Tietääkseni ne myytiin kaikki.
Sami Rinne on 1990-luvulla taiteilijan maisteriksi opiskellut kuvataiteilija, jonka teokset ovat pääosin ekspressiivisiä. Hän on Suomen taidegraafikoiden jäsen. Rinne on asunut ja työskennellyt myös Thaimaassa.