Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bitcoin-automaatti katosi Espoosta – näin johtaja kommentoi automaattien suosiota

Kryptovaluuttojen suosio on näkynyt pääkaupunkiseudun katukuvassa jo jonkin aikaa.

Virtuaalivaluuttapalveluita tarjoavia bittimaatteja on Helsingissä Itäkeskuksessa ja Ruoholahdessa sekä Vantaan Tikkurilassa.

Espoossa automaatteja ei ole, koska Ison Omenan automaatti sijaitsi sähkötupakkaliike FinnVapen tiloissa ja liike sulki ovensa 1. heinäkuuta.

Automaatteja hoitavan Prasos Cash Management Oy toimitusjohtaja Johan Moilanen sanoo, että uusia tiloja kuitenkin etsitään. Koko maassa bittimaatteja on 14.

Bittimaatista voi ostaa bitcoineja ja litecoineja sekä vaihtaa niitä euroiksi.

– Käyttäjiä on viikoittain, kertoo Moilanen.

Yhtiö on Coinmotion Oy:n tytäryhtiö.

Sen tarkemmin Moilanen ei bittimaatin käyttäjämääriä avaa, mutta toteaa, että kiinnostus kryptovaluuttoihin on viime aikoina kasvanut. Moilasen mukaan kryptovaluutat kiinnostavat ihmisiä kaksikymppisistä eläkeläisiin. Asiakkaiden alin ikäraja 18 vuotta.

Toisin kuin perinteisellä pankkiautomaatila, bittimaatilla eivät käy mitkään kortit. Automaatti ottaa vastaan vain käteistä rahaa seteleinä ja suoltaa ulos vain käteistä. Virtuaalivaluutan arvo määräytyy sen hetkisen bitstamp-pörssikurssin mukaan, jossa on mukana myös valuutanvaihtajan komissio. Bittimaatissa komissio on 2–15 prosenttia ostettavasta tai myytävästä summasta, markkinatilanteesta riippuen.

Jos haluaa ryhtyä käyttämään kryptovaluuttoja, pitää ensin tunnistautua asiakkaaksi pankkitunnuksilla. Ja jos transaktioita eli valuutan myyntejä tai ostoja on yhteensä yli 10 000 euron edestä, pitää jo rekisteröityä käyttäjäksi, Moilanen selostaa.

Bittimaatin kertanoston raja on enintään 5 000 euroa.

Kryptovaluutan ostaminen käy summasta riippumatta nopeasti. Mutta myynti voi vaatia uudelleen käynnin automaatilla, ellei halua odottaa. Se johtuu siitä, että myyntitapahtuman varmennus käsittelyssä voi Moilasen mukaan kestää noin 10 minuutista puoleen tuntiin.

– Sanommekin asiakkaille, että kiire pitää unohtaa. Kiireessä tulee helposti käyttövirheitä.