Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa on nyt vapaana yli 3 000 vuokra-asuntoa – asiantuntija kertoo syyt

Espoossa on nyt ennätysmäärä vapaita vuokra-asuntoja.

Espoossa on nyt poikkeuksellisen paljon vuokra-asuntoja tyhjillään. Sekä Oikotien että Vuokraoven verkkopalveluissa on ollut viime päivinä tarjolla yli 3 000 vuokra-asuntoa Espoossa.

Noin kolmasosa tyhjillään olevista asunnoista on valmistunut tänä tai viime vuonna. Esimerkiksi torstaina Oikotien haussa oli tarjolla 1 045 vuokra-asuntoa, jotka ovat valmistuneet vuonna 2021 tai sen jälkeen. Luvussa on mukana myös ensi vuonna valmistuvia asuntoja.

Runsaasti tyhjiä asuntoja oli esimerkiksi Vermonniityssä (277), Espoonlahden keskustassa (270), Suurpellossa (199) ja Niittykummussa (191). Näille alueille on rakennettu runsaasti viime vuosina.

Tarjontaa oli runsaasti myös Matinkylässä ja Espoon keskuksessa, mutta näissä pienempi osa oli valmistunut viime vuosina.

Kysyimme asiantuntijoilta, mistä tilanne kertoo.

– Selkeästi tavallista suurempia lukuja. Toki vuokramarkkinan vuosikiertoon kuuluu se, että talvella asuntoja on enemmän tarjolla, mutta tämäkin huomioiden olemme selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla, myöntää vuokra-asuntoja välittävän Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Metsola löytää ilmiölle selkeän syyn: Etelä-Espoon viime vuosien rakennusbuumin.

– Vuokra-asuntoja kysytään monenlaiseen budjettiin, kokoon ja laatuun. Nyt kun Espooseen valmistunut kerralla paljon uutta, tarjolla on paljon hyväkuntoisia, lähtövuokriltaan korkeampia asuntoja. Ne menevät hyvätuloisille vuokralaisille, eikä edes Espoossa ole heitä rajattomasti, Metsola perustelee.

Tämä näkyy Metsolan mukaan tällä hetkellä muun muassa niin, että vähän vanhempi, perushyväkuntoinen asunto, joka on uutta vähän edullisempi, voi olla helpompi vuokrata kuin aivan uusi.

Vuokramarkkinoita on Metsolan mukaan pelastanut hieman asuntokaupan voimakas hiljentyminen. Monelle vuokra-asunto voi tällä hetkellä tuntua turvallisemmalta kuin asuntolaina.

– Asunnonostajia siirtyy nyt vuokramarkkinoille, mikä näkyy niin, että vuokrasopimuksia on tehty jopa normaalia marraskuuta enemmän. Jos tätä ilmiötä ei olisi, tyhjiä asuntoja olisi vieläkin enemmän.

Metsola huomauttaa, että lähes 25 vuotta alalla olleena hän ei osaa pitää tilannetta kovin dramaattisena.

– Valtaosan ajasta, jonka olen alalla toiminut, pääkaupunkiseudulla on ollut pulaa hyvätasoisista vuokra-asunnoista. Kieltämättä, jos uusien kohteiden aloituksia olisi nyt yhtä paljon kuin viime vuosina, tilanne olisi huolestuttava. Tiedämme kuitenkin, että aloitusten määrä on jo kääntynyt laskuun. Ei näytä siltä, että vapaiden vuokra-asuntojen määrä olisi Espoossa paisumassa ensi vuonna.

Vuokralaisen kannalta tilanne on nyt hyvä. Vuokralaisten etuja valvovassa Vuokralaiset ry:ssä on huomattu, että vuokrapyynnöt ovat jo laskeneet.

– Kehotamme ehdottomasti vuokralaisia tekemään tarjouksia ja pohtimaan tarkasti, minkä arvoinen asunto on. Kannattaa pohtia myös vuokrasopimukseen kirjattavaa korotusperustetta. Jos vuokranantaja tarjoaa esimerkiksi indeksikorotusta ja päälle 5 prosenttia, kannattaa miettiä, suostuuko siihen, sanoo toiminnanjohtaja Anne Viita.

Viita kertoo silmäilleensä Espoon vuokra-asuntoja itsekin ja löytäneensä selittäviä tekijöitä runsaalle tarjonnalle.

– Monet asunnot ovat uusilla, tehokkaasti rakennetuilla alueilla. Näillä alueilla yksiökanta on vahva ja tarjolla on paljon pimeitä putkiasuntoja, joissa ikkuna on yhdellä seinällä, hän huomauttaa.

Viita uskoo, että ihmiset alkavat kyllästyä yksipuoliseen tarjontaan.

– Saamme paljon palautetta vuokralaisilta, ja moni valittaa asunnon pimeyttä ja hankalaa pohjaratkaisua. Jos muuta on tarjolla, tällainen asunto ei välttämättä kiinnosta. Tästä kertoo sekin, että kiinnitin itsekin huomiota Niittykummun suuren tarjontaan. Mutta jos katsotaan vaikka Tapiolaa, ei siellä ole läheskään yhtä vapaita asuntoja, Viita perustelee.