Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espooseen on syntynyt kaikessa hiljaisuudessa musiikkialan keskittymä – uusin tulokas haluaa kuroa umpeen Suomen ja muiden EU-maiden luovien alojen eron

Uusin avaus on luovan alan tekijöitä, yrityksiä ja organisaatioita yhteen liittävä Open Creative House.

Espoon Keilaniemeen on kaikessa hiljaisuudessa noussut musiikkialan toimijoiden keskittymä. Musiikin Satama -nimisen talon sisältä löytyy yhdeksän musiikkialan järjestön, kuten Teoston ja Gramexin, lisäksi juuri avannut studiotiloja vuokraava Open Creative House.

Keilaniemen metroaseman vieressä meren äärellä komeilevaan Musiikin Satamaan järjestöt ovat muuttaneet yhteistuumin jo keväällä 2021.

– Vahva syy, miksi muutimme yhteisiin tiloihin, oli se, että halusimme lisätä musiiikkialan toimijoiden yhteistyötä. Uskomme sen hyödyntävän niin oikeudenhaltioita kuin musiikkia käyttäviä asiakkaita, kertoo Miia Engberg Teostosta.

Espoo valikoitui järjestöjen toimitiloiksi hyvien kulkuyhteyksien ja sopivan hinnan takia.

– Teosto on voittoa tavoittelematon yhdistys ja haimme säästöjä vuokrakustannuksissa, jotta asiakkaillemme jäisi mahdollisimman paljon tilitettävää, Engberg selventää

Uutena kaupallisena toimijana Musiikin Satamassa aloitti tänä syksynä Jukka ”Juka” Hynysen Open Creative House eli OCH. Sen missio on yhdistää tekijät, yritykset ja organisaatiot.

– Tuomme tähän taloon luovan alan tekijät ja yritykset. Sitä kautta syntyy yhteistyötä ja ekosysteemihyötyä, Hynynen kertoo.

Uutuuttaan hohtavat tilat jakautuvat kolmeen osaan: Creator hubiin, Business hubiin ja Innovation hubiin.

Creator hubista löytyy 13 biisinkirjoitukseen, tuottamiseen ja miksaukseen sopivaa studiota ja elokuvaäänen miksaukseen soveltuva Dolby Atmos Studio.

Myös valo- ja videokuvaukseen sekä podcastien äänittämiseen on omat tilat. Keväällä valmistuu virtuaalisen todellisuuden kehittämiseen tarkoitettu Metaverse studio.

Business hubi tarjoaa toimistotiloja OCH:n asiakkaille, ja Innovaatio hubi pyrkii kehittämään kulttuurialan yrityksien ja organisaatioiden välistä yhteistyötä.

Hengästyttävän määrän eri palveluita tarjoavaan Open Creative Houseen voi ostaa tuntipasseja tai kuukausijäsenyyden.

OCH lupaa toteuttaa esimerkiksi biisejä tuottajan kanssa verkostoitumisesta, äänitykseen ja levyn visuaalisen materiaalin luomiseen ja markkinointiin asti.

– Meillä pystyy toteuttamaan koko ketjun ideasta loppujulkaisuun, Hynynen vakuuttaa.

Business Finlandin kasvumoottori -rahoitusta saanut Open Creative House tähtää siihen, että luovat alat kehittyisivät ja kansainvälistyisivät, jotta Suomesta tulisi uusia kansainvälisiä onnistumisia.

– Tässä on kansantaloudellinen ja poliittinen tahtotila satsata luoviin aloihin, Hynynen kertoo.

Suomen bruttokansantuotteesta 3,6 prosenttia on luovilla aloilla, kun muissa EU-maissa se on noin puolet enemmän eli 7 prosenttia.

– Pyrimme siihen, että luovan talouden arvo kasvaisi, Hynynen summaa.

Musiikin koulutus on huippua, ja Suomessa on paljon hyviä tekijöitä, mutta pienet artistit jäävät poteroihinsa.

– Haluamme muokata sitä kulttuuria ja antaa toimintaedellytyksiä: verkostoitua ja tehdä yhteistyötä, Hynynen kertoo.

Leppävaarassa sijaitsevasta Jiffel Stuodista tunnettu Hynynen sai idean Open Creative Houseen, kun hän tajusi, ettei hänen perustamansa digitaalinen verkostoitumis- ja työskentelyalusta Family in Music riitä.

– OCH vastaa samaan kysyntään kuin Family in Music. Vähän niin kuin Linkedinissä voi tutustua, mutta jos aletaan oikeasti tekemään bisnestä yhdessä tapaamme kuitenkin jossakin. Seuraava askel voi olla, että nähdään Open Creative Housella ja tehdään sessio siellä.