Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden 2023 äitiyspakkaus on tässä – mutta mihin katosivat kuolalappu ja kondomit?

Kela on julkaissut vuoden 2023 äitiyspakkauksen sisällön, mutta se on kokenut melkoisen muutoksen kuluvaan vuoteen verrattuna.

Ukrainan sodan tuoma epävakaa maailmantilanne on nostanut hintoja ja samalla myös vaikuttanut uuden äitiyspakkauksen valikoimaan. Kela kertoo asiasta tiedotteessaan.

Yhteen pakkaukseen käytettävällä 170 eurolla ei enää saa yhtä paljon tuotteita kuin aikaisemmin. Kun vielä vuonna 2021 tuotteita oli 55, viime vuonna niitä oli 50 ja ensi vuonna 38 tuotteen verran.

– Tästä voi päätellä, että pakkauksen valikoima supistuu. Alkuvuodesta esitimme pakkausta kohti 30 euron arvon korotusta sitä valitettavasti saamatta. Positiivista on, että tuotteiden vastuullisuus, laatu ja pitkäikäisyys ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina, kertoo äitiyspakkauksen sisällöstä vastaava suunnittelija Veera Petäjä kertoo Kelan tiedotteessa.

Nykypäivän tilanne toistaa hieman menneisyyttä, sillä jälleen perheillä on käytössään rahaa tavanomaista vähemmän. Pakkaus oli 85 vuotta sitten uusi, innovatiivinen ja konkreettinen tapa auttaa pienituloisia äitejä alkuun.

– Pakkaus on tapa tukea perheitä hyvinä mutta myös vaikeina aikoina. Pakkauksen valitsee rahallisen tuen sijaan yhä noin kaksi kolmasosaa, joten se on säilyttänyt suosionsa, Petäjä kertoo tiedotteessa.

Uuden äitiyspakkauksen sisällössä korostetaan monikäyttöisyyttä ja vastuullisuutta. Puuvillasta valmistetuista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa. Muutamissa tuotteissa on käytetty osittain kierrätysmateriaalia. Kaikkien tuotteiden täytyy täyttää Suomen ja EU:n lainsäädännön turvallisuusvaatimukset.

Pakkauksesta kuitenkin jäi joitain tuotteita pois siksi, että niistä ei saatu lainkaan tarjouksia, tällaisia olivat muun muassa kondomit, kuolalappu ja pehmolelu.

Pakkauksen bodyista suurin osa on kietaisubodyja. Irrotettavalla jatkopalalla varustettuja bodyja pakkauksessa on kaksi ja kaikissa pakkauksen housuissa on käännettävät resorit vyötäröllä, mikä lisää tuotteiden käyttöikää.

Äitiyspakkauksen rakastetuimpiin tuotteisiin kuuluu monikäyttöinen vauvan ulkohaalari. Vuoden 2023 pakkauksen haalariin valikoitui yleisöäänestyksessä tummansininen Muumi-kuosi, joka sai 57 prosenttia äänistä. Peitteeksi muuntuvan makuupussin kuosista yleisö äänesti harmaan poikuekuvioinnin. Se sai 39 prosenttia äänistä.