Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uhria lyötiin teräaseilla yli 70 kertaa – Hovioikeus piti voimassa kolmannenkin tekijän elinkautisen vankeusrangaistuksen

Helsingin hovioikeus on antanut tuomion Lohjalla helmikuussa 2020 tehdystä henkirikoksesta. Teossa uhriin oli kohdistettu omassa asunnossaan vakavaa väkivaltaa yli 70 kertaa useilla eri teräaseilla ja muilla tekovälineillä.

Teko oli suunnitelmallinen. Murhaan syyllistyneet miehet olivat menneet uhrinsa asuntoon kumihansikkaat kädessä, ja tämän jälkeen surmanneet uhrin noin puolen tunnin aikana. Väkivalta oli erittäin raakaa: uhrin pään alueelta löydettiin yli 20 teräaseen iskua, ja selästä yli 30 teräaseella aiheutettua pisto- ja viiltovammaa. Uhri oli hyökkäyksen sattuessa vahvasti päihtynyt, joten hänen mahdollisuutensa puolustautua väkivallalta oli tavanomaista matalampi. Myös tekijöiltä löytyy päihdehistoriaa.

Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua

Hovioikeus joutui äänestämään Virkkalan raa'an murhan tuomiosta – kahdelle elinkautinen, kolmas mielentilatutkimukseen

Tekoa yritettiin jälkikäteisesti myös peitellä piiloutumalla ja pesemällä tekohetkellä päällä olleet vaatteet.

Hovioikeus oli aikaisemmalla ratkaisullaan joulukuussa 2021 määrännyt tekoon osallistuneen Olli Matias Tuovisen (s. 1994) mielentilan tutkittavaksi ja tuominnut kaksi muuta vastaajaa (Jere Paldanius ja Max Vuorikoski) aiemmin murhasta elinkaudeksi vankeuteen. Hovioikeuden nyt antama tuomio koskee enää Tuovista.

Mielentilatutkimuksen mukaan Tuovinen on teon aikana ollut syyntakeinen. Hovioikeus on katsonut, että mielentilatutkimus on suoritettu asianmukaisesti, eikä hovioikeudella ole ollut perusteita päätyä toisenlaiseen arvioon Tuovisen syyntakeisuudesta.

Hovioikeus on katsonut, että Tuovinen on kahden muun vastaajan tavoin syyllistynyt murhaan, ja pitänyt voimassa käräjäoikeuden hänelle tuomitseman elinkautisen vankeusrangaistuksen.