Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka kolmas suomalainen liukastuu tänä talvena – Näillä 7 keinolla estät kaatumisen

Jäisten kelien aikana liukastumiset ja kaatumiset lisääntyvät huomattavasti. Talven aikana joka kolmas suomalainen liukastuu ainakin kerran.

– Tärkeintä on keskittyä liikkumiseen, sillä liukastuminen voi tapahtua yhtä hyvin sisällä kuin ulkonakin. Liukastumisia voi välttää omilla toimilla ja valinnoilla. Huolellisuus ja valppaus ovat avainasemassa arjen liikkumisessa, sanoo Punaisen Ristin terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko SPR:n tiedotteessa.

Jokaisen kannattaa muistaa seitsemän vinkkiä pystyssä pysymiseen talven liukkailla:

1. Valitse kengät kelin mukaan

Kengät vaikuttavat pystyssä pysymiseen. Piikkikorot ja sileäpohjaiset kengät ovat liukkaille keleille huonoimmat. Kiinnitä kenkien valinnassa huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin.

2. Käytä liukuesteitä

Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Ota kauppaan mukaan ne kengät, joiden kanssa ajattelit esteitä käyttää. Liukuesteiden lisäksi myös nastakengät ovat oiva valinta liukkaille.

3. Varaa aikaa matkoihin

Joka kuudes liukastuminen johtuu kiireestä, jolloin asiat jätetään viime tippaan. Kiire vaikeuttaa ennakointia, varautumista ja etukäteissuunnittelua, jotka ovat kaikki tärkeitä liukastumisen ehkäisyssä.

4. Tarkista jalankulkusää

Jalankulkijalle erityisen vaarallinen keli on silloin, kun jään päällä on vettä tai lunta. Ilmatieteen laitos antaa varoituksia jalankulkusäästä. Tarkista varoitukset ennen ulos lähtemistä ja varaudu sen mukaan.

5. Anna palautetta kunnossapidosta

Pihojen ja katujen lumien auraus, hiekoitus ja valaistus vaikuttavat turvallisuuteen talvikeleillä. Jos näissä on puutteita asuintalosi tai työpaikkasi piha-alueilla, anna palautetta huoltoyhtiölle.

6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi

Väsyneenä ja alivireiseinä tarkkaavaisuus heikkenee ja liukastumisalttius kasvaa. Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä.

7. Keskity kävelemiseen

Tarkkaamattomuus aiheuttaa kaatumisia, kun huomio on liikaa jossain muussa kuin kävelyyn keskittymisessä – esimerkiksi puhelimessa. Silloin ei ehdi varoa hiekoittamattomia, epätasaisia ja liukkaita kohtia.

Pysy pystyssä -kampanjaa vietetään jälleen 16.–29.1.2023. Kampanja muistuttaa, että liukastumisia voi vähentää omilla toimilla ja valinnoilla. Sen avulla pyritään vähentämään liukastumisista ja murtumista aiheutuvaa terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia.