Länsi-Uudenmaan uuden hyvinvointialueen talous on heti toiminnan aluksi ensi vuodenvaihteesta lähtien epävarmoissa kantimissa.
Toimintamenojen kattamiseksi hyvinvointialue valmistautuu ottamaan jo ensi vuonna lähes 120 miljoonaa euroa lainaa. Menot kohoavat yli 1,7 miljardiin euroon vuodessa.
Hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion ja taloussuunnitelmat seuraaville kahdelle vuodelle kokouksessaan tiistaina Espoon Dipolissa.
Valtuuston kädet ovat hyvin sidotut budjettiasioissa, sillä valtaosa tuloista tulee valtiolta.
Valtuusto voi itse päättää vain erilaisten sotepalveluiden asiakasmaksuista ja tuista, joista on syntyi syksyn mittaan suurin vääntö poliittisten ryhmien välillä.
Kyse on talousarvion luvuissa muutamien miljoonien eurojen summista, jotka vaikuttavat kuitenkin Länsi-Uudellamaalla tuhansia ihmisten toimeentuloon.
Tiistain kokouksessa SDP, vihreät, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit olivat tehneet "varjobudjetin", jossa esitettiin, että asiakkaiden saamat tuet maksettaisiin korkeimman tason mukaan ja maksut pidettäisiin alimmalla tasolla.
Esitys kaatui äänin 36–43.
Hyvinvointialueen kunnissa tuet ja maksut ovat olleet tähän asti hyvinkin erilaiset, ja lain mukaan ne on oltava ensi vuoden alusta kaikille samat. Maksut ja tuet pitää siis harmonisoida.
Harmonisoinnin yhteydessä on eniten taisteltu säännöllisen kotihoidon maksuista, omaishoitajille maksetuista palkkioista ja vammaisten tuista, kuten ateriamaksuista.
Ensi vuonna pääsääntö on, että kotihoidon asiakasmaksut nousevat Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella asuvilla säännöllisen kotihoidon asiakkailla. Muissa Länsi-Uudenmaan kunnissa asuvien säännöllisen kotihoidon asiakkaiden asiakasmaksut säilyvät ennallaan.
Omaishoidossa palkkiot ovat olleet puolestaan etenkin Espoossa ja Kirkkonummella selvästikin suurempia kuin muualla Länsi-Uudellamaalla.
Arviot palkkioiden pienentymisestä vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta yli 300 euroon kuukaudessa.
Yli puolella hyvinvointialueen omaishoitajista hoitopalkkio pysyy ennallaan tai nousee.
Vammaisten ateriamaksut ovat vaihdelleet aamu-, väli- ja iltapalan osalta 1,0 euron ja 2,5 euron välillä aterialta ja lounaan ja illallisen osalta 3,7 euron ja 6,0 euron välillä.
Jatkossa vammaispalvelun ateriamaksuja peritään jatkossa tasolla, joka vastaa alueen maksujen keskiarvoa. Aamu-, väli- tai iltapalasta on maksu 1,80 euroa aterialta ja lounaasta tai illallisesta 4,9 euroa.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvio on ensi vuonna noin 100 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämä pitää paikata seuraavien kahden vuoden aikana.
Valtuusto päätti, että hyvinvointialue voi ottaa lainaa ensi vuoden käyttömenoihin 117 miljoonaa euroa.
Hyvinvointialueen budjetti on tarkoitus saada tasapainoon kolmessa vuodessa. Näillä näkymin se edellyttää isoja säästöponnisteluja, joita ryhdytään miettimään ensi vuoden puolella.
Ovatko sinun tai omaisesi kotihoidon maksut nousemassa ensi vuonna? Ota yhteyttä Länsiväylän toimitukseen ja kerro tilanteestasi: lv.toimitus@media.fi