Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä jos jättää sähkölaskun nyt maksamatta? – Näin kauan kuluu ennen kuin sähköyhtiö katkaisee sähköt asiakkaalta

Jos laskuja ei maksa, sähköt katkaistaan. Siihen menee tyypillisesti useita kuukausia.

Maksamattomat sähkölaskut alkoivat erottua maksuhäiriötilastossa jo lokakuun alkupuolella, vaikka talven kylmimmät kuukaudet ovat vasta edessä.

Asiakastieto Oy arvioi, että sähkölaskut nousevat korkeimmilleen tammi-, helmikuussa ja näkyvät maksuhäiriöpiikkinä ensi keväänä etenkin, kun moni yhtiö on taas nostamassa hintojaan vuoden alussa.

– Jos asiakkaalla on ongelmia laskujen kanssa, kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin ennen laskun erääntymistä, jotta maksuajasta voi sopia yhdessä, Keravan Energian myyntijohtaja Johanna Haverinen vinkkaa.

Yhtiöllä on aina ollut asiakkaita, jotka eivät ole pystyneet maksamaan sähkölaskujaan olivatpa ajat hyvät tai huonot, mutta nyt heitä on aikaisempaa enemmän.

– Määrä on kasvanut, mutta ei merkittävästi.

Sähköyhtiöt ovat pitkin syksyä varoitelleet moninkertaistuvista sähkön hinnoista ja tarjonneet asiakkailleen maksuaikajärjestelyjä.

– Meillä maksuaikaa tarvitsevia on onneksi ollut tähän mennessä vähän, kaikkiaan vain muutama kymmenen.

Kylmentyvän talven myötä määrät todennäköisesti nousevat. Maksuaikajärjestelyt eivät välttämättä pelasta kaikkia.

Kylmimmät kuukaudet ovat vasta edessä.

Entä, jos joku ei pysty maksamaan? Voiko sähkölasku mennä ulosottoon?

– Kyllä voi samoin kuin mikä muu lasku tahansa.

Tähän mennessä ulosotto on koskenut vain pientä osaa yhtiön asiakkaista.

– Ulosottoon laskut siirtyvät vasta sopimuksen päättymisen jälkeen – siis siirtyvät, jos laskut ovat yhä maksamatta. Voimassa olevan sopimuksen aikana ulosottomenettelyä ei käytetä.

Seuraava vaihe on sähköjen katkaiseminen. Tie niin äärimmäiseen toimeen on pitkä, mutta ennen pitkää niin käy, jos laskuja ei makseta.

Lain mukaan sähköntoimitus voidaan keskeyttää – siis sähköt katkaista – jos asiakas on olennaisesti lyönyt laimin vähittäismyyjälle tai jakeluverkonhaltijalle tulevat maksut.

Ennen sähkötoimituksen keskeyttämistä asiakkaalle on lähetettävä kirjallinen huomautus, ja sen perään lisäksi erillinen katkaisuvaroitus aikaisintaan kahden viikon kuluttua huomautuksen lähettämisestä.

– Sähköjen katkaiseminen on aina viimeinen mahdollinen perintätoimi. Kun siihen päädytään, asiakas on jättänyt jo useiden kuukausien ajan sähkölaskuja maksamatta. Eli heppoisin perustein tai yhtäkkiä sähköjä ei katkaista, ja asiakkaan kanssa pyritään aina löytämään muu ratkaisu sekä ohjaamaan hänet oikean avun ääreen.

Haverinen kertoo, että valtaosa asiakkaista on aina lopulta hoitanut laskut.

Viime kädessä apua on pyydetty esimerkiksi Kelalta tai sosiaalihuollosta.

Erästä lukijaa kiinnostaa, voiko sähköyhtiö katkaista sähköt yhdestä asunnosta ilmoittamatta siitä asuntoyhtiölle, jos asukas on jättänyt laskut maksamatta ja sopimus on huoneistokohtainen?

"Jos voi, niin vaarana on putkien jäätyminen ja vesivaurio. Tällainen maksuvaikeuksissa oleva osakas tai vuokralainen saattaa asua tilapäisesti jossakin muulla ja asunto olla tyhjillään", lukija kirjoittaa.

Haverisen mukaan vastaus on kyllä: sähköt voidaan katkaista.

– Sähkön myyjä ei saa lainsäädännön ja asiakkaan tietosuojan velvoittamana kertoa kolmannelle osapuolelle sopimuksesta tai asiakkaan sopimusasioista. Sähkösopimus on kahdenvälinen asia, jonka osapuolina ovat sähkön myyjä ja asiakas.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.