Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennetaanko Espooseen lukio, jossa ei voi järjestää ylioppilaskirjoituksia? – Espoon koulupoliitikot nostivat kissan pöydälle

Espoon koulupoliitikot ovat huolissaan, miten Matinkylän lukion tilat taipuvat ylioppilaskirjoitusten järjestämiseen.

Lukio suunniteltiin alun perin rakennettavaksi niin, että ylioppilaskirjoitukset olisi ollut mahdollista pitää yleisopetuksen tiloissa. Näin liikuntahalli olisi säilynyt urheiluseurojen käytössä myös kirjoitusten aikana.

Lukion yhteyteen rakennetaan kansallisen kilpailutoiminnan mahdollistava urheiluhalli, ja liikuntatoimella on ollut toive hyödyntää hallia esimerkiksi sarjapeleissä.

Lukion tiloja karsittiin kuitenkin säästösyistä eikä ylioppilaskirjoitusten järjestämistä muualla kuin liikuntasalissa pidetä enää mahdollisena.

Espoon kasvun ja oppimisen lautakunta päätti kokouksessaan keskiviikkona kysyä kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaostolta, miten varmistetaan, että Matinkylän lukion ylioppilaskirjoitukset voidaan toteuttaa lukion liikuntasalissa.

Jos ylioppilaskirjoitukset jouduttaisiin järjestämään luokkatiloissa, tarkoittaisi se koulupoliitikkojen mukaan lukion muun toiminnan keskeytymistä useaksi viikoksi. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään syksyisin ja keväisin ja ne kestävät kerrallaan noin kuukauden päivät.

Matinkylän lukiosta rakennetaan 870 oppilaan lukiota ja ylioppilaskokelaita voi olla jopa 300.

Jos yhteen luokkatilaan sijoitettaisiin 20 kokelasta, veisi ylioppilaskirjoitukset 15 luokkatilaa, ja heitä valvomaan tarvittaisiin 30 opettajaa, listatekstissä perustellaan liikuntasalin tarvetta kirjoitusten järjestämiseen.

Rakennetaanko Espooseen nyt lukiota, jossa ei pystytä järjestämään ylioppilaskirjoituksia? Tilapalvelut-liikelaitoksen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

– Emme rakenna lukiota, missä ylioppilaskirjoituksia ei voisi järjestää. Asia on huomioitu, Lehtinen vastaa sähköpostitse.

Suunnittelupäällikkö Kimmo Martinsen Tilapalvelut-liikelaitoksesta tarkentaa, että liikuntatilat toisivat lisävapautta kirjoitusten järjestämiseen ja helpottaisivat niiden valvontaa.

– Kirjoitusten aikana liikuntahallia ei voi muuhun käyttää, eli arkisin noin kello 8–16. Kirjoitukset tuskin edellyttävät koko hallin lattiatilan rajaamista vain kirjoituksille muuna aikana, Martinsen jatkaa sähköpostitse.

Ylioppilaskirjoitukset keskeyttävät liikuntasalien kuntalaiskäytön myös monessa muussa lukiossa, kertoo Espoon toisen asteen koulutuksen johtaja Tapio Erma.

Ylioppilastutkinto toteutetaan nykyään sähköisesti. Matinkylässä liikuntasaliin vedettäisiin yleis- ja sähkökaapeleita noin 300 kokelaan omaan pöytään eikä tekniikan purkaminen iltatoiminnan mahdollistamiseksi ole mahdollista.

Jokaisella ylioppilaskokelaalla on omalla pöydällä langallisessa verkossa oleva tietokone, ja koneen on oltava yhdistettävissä sähköverkkoon.

– Pyrimme monikäyttöisiin tiloihin, jotka ovat lukiolaisten käytössä arkisin kello 8–16 ja muiden kuntalaisten käytössä muulloin. Ylioppilaskirjoitusten aika on poikkeus, koska joudumme rakentamaan saliin sähköiset yhteydet jokaiselle kirjoittajalle, Erma sanoo.

Erman mukaan tilojen käytön pelisäännöistä sovitaan sisäisesti.

– Tämä on harmillinen tilanne, koska olisi tärkeää saada liikuntatiloja muuhunkin kuin lukiolaisten käyttöön. Nämä ovat prioriteettikysymyksiä. Ylioppilaskirjoitusten järjestäminen on kuitenkin lukion normaalia toimintaa ja lähtökohtaisesti lukiot käyttävät niihin omia liikuntasalitilojaan.

Matinkylän lukion uudisrakennus otetaan käyttöön tammikuussa 2024, jolloin Kaitaan lukio siirtyy uuteen rakennukseen. Samalla Kaitaan lukion nimi vaihtuu Matinkylän lukioksi.