Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisissa kouluissa on esillä ukrainalaisten koululaisten ottamia kuvia kaupungista, joka oli hyvin lähellä etulinjaa – "Etäpalaveri oli aika pysäyttävä"

Espoon kouluissa on joulun alla mahdollisuus tutustua ukrainalaisen Kryvyih Rihin kaupungissa asuvien koululaisten ottamiin valokuviin.

Kryvyi Rihin rotaryklubista varapormestari Sergey Miliutin otti Facebookissa yhteyttä Kanta-Espoon rotaryklubiin ja ehdotti kumppanuuden perustamista rotaryklubien välille, koska yhteys oli syntynyt myös kaupunkien välille.

Kryvyih Rihin kaupunki oli hyvin lähellä sodan etulinjaa. Se on myös presidentti Volodymyr Zelenskyin kotikaupunki.

Yhteys Espoon ja Kryvyih Rihin välille syntyi, koska Espoo on luvannut toimittaa apua,  etenkin kouluissa tarvittavia tarvikkeita, Kryvyi Rihiin.

Rotaryklubin presidentti Heidi Kinnunen, Past President, klubimestari Maria Sipilä ja Liisa Paavilainen järjestivät Kryvyi Rihin varapormestarin Sergey Miliutinin ja hänen avustajansa kanssa Zoom-keskustelun.

Miliutinin vastuualueeseen kuului koulutus, joten ukrainalaiset ehdottivat yhteistyötä koulujen välille. Yhdessä sovittiin valokuvauskilpailun järjestämisestä.

– Etäpalaveri oli aika pysäyttävä, koska kuvassa näkyi toimistossa oleva ohjuksen kuori. He olivat poimineet sen pihalta. Ukrainalaiset kertoivat myös, että aseiden jyske rintamalta kuuluu päivittäin, Heidi Kinnunen kertoo.

Kryvyi Rihin ja Espoon koululaiset ottivat valokuvia syksyisestä luonnosta. Kilpailun ideana oli kertoa toisen maan koululaisille oman maan luonnosta kuvin.

Kinnusen mukaan kuvasato oli häkellyttävän hieno.

Ukrainalaiset ovat kuvanneet paljon maisemia. Kuvat kertovat hienosti, että maisemat Kryvyih Rihissä ovat vuoristoiset ja toisenlaiset kuin Suomessa.

Espoolaiset puolestaan kuvasivat muun muassa metsiä ja järviä ja syksyisen luonnon väriloistoa.

Kaikissa kuvissa on myös lyhyt selitys siitä, mitä kuvassa on ja miksi koululaiset olivat kuvanneet juuri valitsemansa kohteen.

Valokuvat on koottu paketiksi, joka toimitetaan Espoon kouluihin.

– Rotaryt uskovat, että kuvakooste on erityisen tervetullut niihin kouluihin, joihin on sijoitettu Ukrainasta paenneita oppilaita, Heidi Kinnunen sanoo.

– Sodan kauhuista huolimatta koululaiset ovat nähneet ympärillään kauneutta. Toivottavasti myös Espoon koululaisten kuvakavalkadi toimii joululahjan kaltaisena tervehdyksenä Suomesta.

Espoosta kilpailuun osallistuivat muun muassa Niittykummun koulu, Toppelundin koulu ja Kungsgårdskolan.

Kuvatekstit on ukrainasta suomeksi kääntänyt Tatyana Pitchulina.