Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valokuvien ystävää hellitään Espoossa nyt kolmella näyttelyllä

Valokuvanäyttelyt esittelevät pysäyttäviä kuvia monista aiheista meiltä ja maailmalta.

Kara-Kamerat esittelee jäsentensä uusimpia kuvia valokuvanäyttelyssä Sellon kirjaston näyttelytilassa, Galleria Annassa.

Kamerakerhon aktiivi, taloudenhoitaja Jussi Helimäki kertoo, että näyttelyn kuvat ovat vuosilta 2020–2022. Näyttelyn nimikin on Kuvia 2020-luvulta. Näyttelyssä on liki 30 kuvaa yhdeksältä eri kuvaajalta.

Kara-Kamerat täytti viime vuonna 25 vuotta, mutta näyttelyn järjestäminen viivästyi koronan vuoksi.

Näyttelyn kuvien aihepiiri on laaja ihmisistä luonto- ja maisemakuviin. Mukana on myös muutamia kokeellisemmalla tavalla toteutettuja valokuvia.

Korona-aika muutti myös kerhon toimintatapoja.

– Siirryimme sisäkokoontumisista retkeilemään lähiseuduille. Nyt taas kokoonnutaan sisälläkin, Helimäki kertoo.

– Retki tehdään vähintään kerran kuukaudessa, arki-iltana tai viikonloppuna. Olemme kuvanneet myös pimeään aikaan kaupungin valoissa.

Kara-Kameroissa on nyt yli 20 jäsentä. Uusia jäseniä otetaan mukaan harrastamaan. Tietoa tapahtumista saa kerhon nettisivuilta. Seuran jäsenet osallistuvat erilaisiin valokuvauskilpailuihin, ja menestystä on tullut tasaiseen tahtiin.

Näyttely on esillä Sellon kirjastossa 29. joulukuuta asti ja siihen voi tutustua kirjaston aukioloaikoina.

Kauppakeskus Ainoassa on nähtävillä Tapiolan Kamerakerhon kolmen valokuvaajan Lauri Kukon, Jouko Lindgrenin ja Erik Salon kuvia Kuubasta.

Kukko ja Lindgren kävivät Kuubassa vuonna 2010. Kaksikko liikkui Havannan värikkäillä kaduilla ja parilla päiväretkellä lähimaaseudulla.

Teokset edustavat dokumenttikuvausta turistin näkökulmasta. Kuvat kertovat heidän kokemuksistaan ja elämyksistään vanhojen autojen, rommin ja sikarien maasta.

Salon kuvat näyttelyssä ovat 12 päivän matkalta Kuubaan 2015.

Kaikki kolme ovat harrastaneet valokuvausta 1960-luvun lopulta lähtien. Lauri Kukko on kerhon pitkäaikaisin aktiivinen jäsen, joka on toiminut aikanaan kerhon puheenjohtajana. Hän on myös kerhon kunniajäsen.

Valokuvaaja Ville Vappulan valokuvanäyttely Hypernatural on esillä jouluun asti Espoon kulttuurikeskuksen näyttelytilassa. Voimakkaan visuaalisilla kuvillaan hän pohtii ihmisen suhdetta luontoon.

Vappulan valokuvat erkaantuvat perinteisistä luontokuvista, koska väritys on kaukana luonnollisuudesta. Luonto ei olekaan vaatimaton ja vähäeleinen rauhan tyyssija, vaan huomiostamme kilpaileva räiskyvä rinnakkaistodellisuus.

Ville Vappula haluaa kuvillaan muistuttaa siitä, että luonto käy ennennäkemätöntä kamppailua ilmastonmuutoksen ja kuudennen massasukupuuttoaallon kaventaessa elämän monimuotoisuutta maapallolla.

Ihmiskunta on ristiriitaisessa tilanteessa, koska se tuhoa luotoa, mutta toisaalta ihmisen toimia voidaan pitää myös ainoana mahdollisuutena tuhon pysäyttämiseksi.

Työskentelyn taustalla ovat vaikuttaneet myös länsimaiseen elämäntapaan liittyvät teemat kuten luonnon hallinta, kestävä kuluttaminen, kasvuun perustuva talousjärjestelmä ja yksilön vapaus tavoitella onnea.

Ville Vappula (s. 1986) on opiskellut kuvataidekasvatusta Aalto yliopistossa ja valokuvausta Visuaalisen Viestinnän Instituutissa.