Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ammattilainen antaa 5+1 kovaa jouluvinkkiä kotikeittiöön – näillä saa vain hyviä lahjoja

Toivelistalla on paketteja, jotka nostavat kotikeittiön laatua.

Ravintola Alexanderplatsin ravintoloitsija Sampo Kantele antaa hyvää ruokaa arvostaville kotikokeille viisi joululahjavinkkiä. Ne eivät ole leuhkimista varten, vaan säilyttävät arvonsa useammankin joulun ylitse.

Ruokatalouden lehtorina Ravintolakoulu Perhossa hän on kouluttanut Suomeen satoja ammattilaisia. Niinpä joulun toivelista alkaa:

1. Kokkiveitsi. Oikea kokkiveitsi. Käteen sopiva. Tästä kaikki alkaa. Sijoituksena se on herkästi satasen luokkaa tai jopa enemmän. Jossain mielessä vähän hankala ostos – ikään kuin ostaisi toiselle kengät. Ehkä lahjakortti kokkipuotiin ja saaja menee ”sovittamaan”.

2. Teroituspuikko. Nämä kaksi ovat muuten kaikkien kokkioppilaiden ihka ensimmäiset hankinnat, kuten myös seuraava:

3. Atulat. Mutta ei mitkään halpahallin 1,99 euron rimpulat. Käytössä niiden eron huomaa. Jos eroa ei huomaa, niin peli on menetetty ja kannattaa palata lahjahankintojen lähtöruutuun.

4. Mikro plane -raastin. Vaikea sana. Ei pidä sotkea microblade-linkkareihin tai microblade-tekniikan kauneudenhoitotuotteisiin, jotka liittyvät kulmakarvojen hoitoon. Elinikäisen raastimen hinta vaihtelee 20 eurosta 60 euroon.

5. Viides on mandoliini. Mitä meillä oli ennen sitä? Unohdetaan se, sillä tämä juureshöylä on niin kivasti soiva peli. Hinnat vaihtelevat välillä 25–80 euroa. Eikä se ole paljon, jos ajattelee hankinnan pitkäikäisyyttä ja vaikutusta kasvisten makulaatuun ja näköön lautasella.

Ja ylimääräinen kuudes on tohotin. – Toho, tohotin, millä poltetaan esim crème brulée. Viralliselta nimeltään se on poltin, Kantele huomauttaa.

Jälkiruokien lisäksi tohotin sopii hyvin kalojen grillaamiseen. Kuuma kaasuliekki antaa kauniin pinnan ja rapsakan maun. Kotioloissa saa kesäisen grillin makua talven keskelle.

Tohotin toimii tavallisessa tupakansytyttimessäkin käytettävällä butaanikaasulla ja päinvastoin: tohotinta on nähty käytettävän myös paksujen sikarien sytyttämisessä.

Näillä Kanteleen vinkeillä saa vain hyviä lahjoja. Ei turhakkeita, jotka jäävät hyllylle pölyttymään, vaan ammattimaisuutta kotoiseen ruoanlaittoon.

Jo yli 25 vuotta sitä on myynyt Helsingin Bulevardilla Chez Marius. Jonna Dammert-Saikun ja Marius Saikun vuonna 1997 perustaman perheyrityksen julkilausumana tavoitteena on myös kertoa asiakkailleen tuotteiden hyvät ja huonot puolet.

Hyviä ostospaikkoja ovat Sampo Kanteleen mukaan lisäksi Eiring Korkeavuorenkadulla ja Töölöntorinkadun Ceestashop, josta saa hyviä viinilaseja.

Kauppias Jonas Eiringin mukaan tänä jouluna käytännölliset ja kestävät joululahjat, joskin kaupan sisäänvetohittinä toimii myös oma nimikkosuklaa: aitoa ranskalaista käsintehtyä tummaa suklaata, joka ei sisällä maitoa ja on vegaaninen.