Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuva parkkialueelta ällistytti autoilijan – onko tämä riittävä kulkuväylä?

Viime päivien lumisateet ovat panneet lumenaurauskaluston riittävyyden sekä joidenkin autonomistajien maltin koetukselle Espoossa.

Matinkylässä paikallisen parkkipaikan huollosta vastaava yhtiö aurasi viime viikolla vain kapeahkot väylät ulos pysäköintialueelta.

Parkkipaikalta tiistaiaamuna kello 8 jälkeen otetussa kuvassa näkyy, miten paljon auraamatonta aluetta jäi traktorin jo poistuttua.

Espoolainen Johanna Lähde kertoo, että kuva on otettu hänen tuttavansa pihalta.

– Ymmärrän, että aurauskalusto on kovilla juuri nyt. Resurssit ovat alimitoitettuja, ja auraajat käyvät taistoa lumen ja käytettävissä olevien tuntien kanssa. On kuitenkin käsittämätöntä, että huoltoyhtiön mielestä heidän vastuullaan oleva kulkuväylä tarkoittaa tätä, mitä kuvasta voidaan nähdä.

Lähde lisää, ettei halua varsinaisesti syyttää kyseistä huoltoyhtiötä, sillä ongelmat koskevat hänen arvionsa mukaan espoolaisia yleisesti.

– Mutta haluan nostaa keskustelua tästä. Miten esimerkiksi kävisi, jos tuollaiselle pihalle tulisi hälytysajo?

Länsiväylä selvitti, että kyseisen parkkipaikan huolto kuuluu Matinkylän Huollolle.

Toimitusjohtaja Tarja Korhonen Matinkylän Huollosta sanoo, että kyseisen parkkipaikan auraus ei ole jäänyt puolitiehen. Kyse on sankan pyryn jälkeen tehdystä ensiaurauksesta.

Korhosen mukaan auraaja tuli parkkialueelle viimeistelemään aurauksen myöhemmin.

– Aamuajon jälkeen tullaan uudestaan, ja tiistaina taidettiin useissa paikoissa käydä vielä kaksi kertaa tuon ensi kerran jälkeen. Koneet lähtevät liikkeelle kello 3 ja käsilumityömiehet kello 5.

Korhonen myöntää, että ensiajossakin väylän olisi voinut puhdistaa leveämmältä. Turvaetäisyytenä autoihin pidetään 50 senttiä.

Autonomistajan vastuulla on pitää oma paikka puhtaana. Jos paikat ovat tyhjänä, voi traktorikin ne puhdistaa.

Korhosen mukaan 50 sentin turvaetäisyys tarkoittaa, että traktori ei pääse aina puhdistamaan pysäköintipaikkoja, vaikka ne olisivat vapaana.

– Mikäli esimerkiksi kaksi vierekkäistä paikkaa on vapaana, ei usein voi mennä siihen auraamaan, koska turvaväliä ei jää riittävästi.

Parkkialueiden aurauksesta käytiin Länsiväylässä keskustelua jo ennen lumien tuloa syksyllä, kun kaupungin vuokrataloyhtiön Espoon Asuntojen asunnossa asuva mies yllättyi velvollisuuksistaan parkkiruudun puhdistamisessa.

Myös Espoon Asunnoissa vastuu oman ruudun puhtaanapidosta on sälytetty autonomistajille.

– Kyllä se on ollut näin ihan aina. Aurakoneella ei ole mahdollista päästä puhdistamaan autojen välejä. Totta kai ohjeistamme, että jos monta ruutua on tyhjänä, lumet otetaan myös niistä, mutta asukkaat eivät voi laskea sen varaan. Velvoite säilyy heillä, Espoon Asuntojen isännöintipäällikkö Marja-Leena Sallinen sanoi syyskuussa.

Lue myös: Pieni präntti autopaikan sopimusehdoissa yllätti asukkaan Espoossa – koskee tuhansia ihmisiä: "Kyllä se on ollut näin ihan aina"

Osassa Espoon Asuntojen vuokrasopimuksia ei ole mainintaa parkkipaikan puhtaanapidosta.

Sallisen mukaan vastuut on kuitenkin määritelty vastuunjakotaulukossa.

Lue myös: Autopaikkojen lumenluonnissa uusi epäselvyys – isännöintipäällikön mukaan asukas ei silti pääse lumitöitä pakoon