Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Husin ja kaupunkien kriisikokous päätti päivystyksen hätätoimista – "Kaikki hoitopaikat kaivetaan esiin"

Päivystysten henkilöstöpulaa lähdetään ratkomaan kolmella käytännön toimella, jotka Husin ja pääkaupunkiseudun sote-johto päättivät maanantaiaamupäivän kriisikokouksessa.

– Ensinnäkin tiivistämme koordinaatiota Husin ja kaupunkien välillä, mikä on tärkeää erityisesti nyt pyhien lähestyessä. Päivittäiseksi muuttuvassa yhteisseurannassa varmistetaan potilaille jatkohoitopaikat, Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Daniel Sazonov kertoo.

Sairaanhoitaja Joonas, 29, otti lopputilin kesken "saatanallisen" päivystyskaaoksen Helsingissä – "Ihmisiä tulee ovista ja ikkunoista"

Toiseksi Hus ja kaupungit perkaavat sairaaloistaan ja vanhushoivastaan kaikki mahdolliset lisäpaikat.

– Esimerkiksi omaishoidon tuessa on lyhytaikaisen hoidon paikkoja. Tällaisia voidaan muuttaa väliaikaisesti pitkäaikaisemman hoidon paikoiksi. Myös lisäpaikkojen ostamista yksityiseltä sektorilta voidaan käyttää. Työkalut vaihtelevat kaupungista toiseen, mutta kaikki paikat kaivetaan esiin, Sazonov lupaa.

Kolmas ratkaisu turvaisi lisää hoitopaikkoja tammikuun alkupuolelta lähtien.

– Käynnistämme valmistelun, jotta Husin ja kaupunkien yhteisellä henkilöstösuunnittelulla pyritään avaamaan ylimääräinen osasto purkamaan päivystyssumaa.

Viime aikoina on puhuttu paljon vanhusten hoitopaikkojen pätevyysvaatimuksista. Kaikkia vapaita paikkoja ei ole voitu täyttää, koska hoitopaikkoihin ei ole riittänyt tarpeeksi pätevyysvaatimukset täyttävää henkilökuntaa.

Pätevyysvaatimusten mahdollisesta muuttamisesta ei tässä hätäkokouksessa keskusteltu.

– Henkilöstömitoitus paineistaa tilannetta paljon. On alettu nähdä, että kun säädetään kaavamaisia mitoituksia, ja henkilöstöstä on puutetta, lopputuloksena paikkoja menee kokonaan kiinni. Paikkoja kannattaisi pitää auki vaikka vähän matalammallakin mitoituksella, Sazonov toteaa.

Husin sairaaloiden päivystys ruuhkautui pahasti, osa joudutaan käännyttämään kotiin – kerro oma kokemuksesi

Meilahden päivystyksessä jonotetaan pahimmillaan 107 tuntia – työntekijät joutuvat käyttämään aikaansa potilaan tupakoiden etsimiseen, poliisitkin paikalle