Myös terveysasemien kiirevastaanottojen saatavuutta pyritään parantamaan.
Helsinki, Espoo, Vantaa ja Hus tiivistävät yhteistyötään, jotta jatkohoitopaikkojen vähyydestä johtuvat päivystyksen ruuhkat saataisiin purettua.
Kaupungit ja Hus pitivät palaverin päivystyksen toimintaa lamaavasta tilanteesta maanantaina.
– Selvitämme yhdessä mahdollisuutta avata yhteinen uusi osasto päivystysruuhkien purkuun. Tiloja tai osastoja on nytkin tyhjillään, haaste on henkilöstön saatavuus, kertoo Espoon vs. perusturvajohtaja Minna Hoffström.
Kokouksessa päätettiin ottaa käyttöön sairaaloiden ylipaikat, kartoittaa kaikki jatkohoitopaikat ja pitää yhteiset tilannekuvapalaverit päivittäin, Hoffström kertoo.
Lisäksi Espoo on muuttamassa osan intervallipaikoista väliaikaisesti pitkäaikaishoitopaikoiksi. Intervallipaikat ovat omaishoitajien lakisääteisten vapaiden ajaksi luotuja lyhytaikaisia hoitopaikkoja.
Tilannetta pyritään helpottamaan myös panostamalla sairaalassa olevien kotiuttamiseen sairaalasta kotihoitoon.
– Lisäksi selvitämme terveysasemien kiirevastaanottojen saatavuutta ja laajentamismahdollisuuksia, Hoffström kertoo.
Päivystykset ovat ruuhkautuneet, kun potilaat jumittuvat useaksi vuorokaudeksi päivystykseen jatkohoitopaikkojen puutteen vuoksi.
Jatkohoitopaikoista on pulaa, sillä osa sairaaloiden ja hoivakotien potilaspaikoista joudutaan pitämään tyhjillään henkilöstöpulan vuoksi.
– Nopeita keinoja ongelman juurisyyn ratkaisemiseen ei ole. Juurisyy on henkilöstöpula, ja olennaista on nyt huolehtia siitä, ettei tilanne pahene, sanoo kokoukseen osallistunut Espoon hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö (vihr.).
– Ongelmaa on yritetty ratkoa, mutta toimet ovat olleet riittämättömiä, Hyrkkö sanoo.
Tilannetta haastaa se, että vuoden vaihteessa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvä uusille hyvinvointialueille.
– Tämä on kaupunkien ja Husin yhteinen haaste ja vaatii kaikkien pinnistelyä, että pääsemme nivelvaiheesta eteen päin.
Myös perusterveydenhuollon kuten terveysasemien toiminta heijastuu päivystyksiin, muistuttaa Hyrkkö.
Osalla terveysasemista kiireettömät lääkärinajat ovat kiven alla.
– Terveysasemien jonotilannetta ratkotaan koko ajan, mutta voisimmeko tehdä sillä tasolla vielä enemmän? Pystyttäisiinkö päivystyksen tilannetta helpottamaan terveysasemien iltavastaanotolla, Hyrkkö pohtii.
Hyrkön mukaan päivystystä kuormittavat myös turhat lähetteet.
– Yksityiseltä puolelta tehdään jonkin verran tarpeettomia lähetteitä päivystykseen. Olen saanut tällaista viestiä päivystyksen henkilökunnalta. Ehkä yksityiseltä puolelta voitaisiin tarvittaessa konsultoida päivystystä, että turhilta käynneiltä vältyttäisiin, Hyrkkö sanoo.
– Suurin päivystyksen ruuhkia selittävä tekijä on kuitenkin se, että kun ikääntyviä on paljon ja jatkohoitopaikkoja vähän, ihmiset joutuvat ikään kuin väärään paikkaan, Hyrkkö sanoo.
Hoffström neuvoo ennen päivystykseen hakeutumista soittamaan päivystysavun maksuttomaan numeroon 116117.
Edit. 19.12.2022 klo 16.46. Lisätty tieto, että perusturvajohtaja on viransijainen.