Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumitöiden tekijöille on jo jaettu Espoossa useita huomautuksia – tammikuussa lumitöistä voi rapsahtaa 420 euron maksu

Auraukseen on saatu lisämäärärahoja, mutta aurausvallit ovat edelleen asukkaan kontolla.

Espoossa on jaettu jo useita huomautuksia asukkaille, jotka ovat kasanneet lumia omalta pihaltaan kaupungin puolelle.

Tammikuun alusta lähtien lumien kippaamisesta väärään paikkaan voi saada myös 420 euron suuruisen huomautusmaksun.

– Muutamia törkeitäkin tapauksia, joissa lumia on kasattu niin, että ne estävät aurausta, on ollut, kertoo Espoon kaupungin teknisen keskuksen asiakaspalvelupäällikkö Jaana Junkkari.

Junkkarin mukaan osa huomautuksen saajista on suhtautunut asiaan vakavasti ja korjannut rikkeensä.

Espoo päätti marraskuussa, että lumien luvattomasta kippaamisesta omalta tontilta kaupungin maalle voi jatkossa saada huomautuksen tai huomautusmaksun. Maksu voidaan määrätä tarpeen vaatiessa uudelleen ja viimeinen keino on tutkintapyyntö poliisille.

Taustalla on viime talven aurauskaaos, joka on saanut kaupungin tehostamaan talven katukunnossapitoa monin tavoin. Myös resursseja on lisätty 1,5 miljoonalla eurolla.

Junkkarin mukaan tämä on jo näkynyt.

– Tämä aurauskausi on lähtenyt paljon paremmin liikkeelle. Resursseja on enemmän ja asukkaatkin ovat tämän huomanneet.

Aurausvallit ovat yksi asia, johon lisääntyneet resurssit eivät ole tuoneet muutosta. Aurauskoneen tonttiliittymään jättämän vallin poisto kuuluu edelleen kiinteistölle. Aurausvallin lumet tulee myös kasata omalle tontille, ei kaupungin puolelle.

Asia herättää keskustelua joka talvi. Junkkarin mukaan valleista eroon pääsemiseksi ei kuitenkaan ole mitään vippaskonstia.

– Jos auran nostaisi, tonttiliittymään jäisi monin verroin enemmän lunta, hän huomauttaa.

Junkkarin mukaan aurausvallien poistamisesta on tehty vuosien mittaan jopa valtuustoaloitteita. Niiden yhteydessä on laskettu, paljonko aurausvallien poistaminen tulisi maksamaan.

– Espoossa on noin 25 000 tonttiliittymää. Ainoa keino aurausvallien poistamiseen on se, että toinen aura ajaa perässä ja poistaa vallit. Tämä kasvattaisi kunnossapidon kustannuksia noin kolmanneksella ja siihen poliitikot eivät toistaiseksi ole halunneet lähteä. Kyseessä on siis viime kädessä poliittinen päätös, Junkkari toteaa.

Lähipäiville on luvattu plussakelejä. Tämäkin tietää Junkkarin mukaan kiirettä kunnossapitoon, sillä loskaa ja sohjoa on luvassa paksu kerros.

– Sen poistaminen voi olla jopa hankalampaa kuin lumipeitteen. Lisäksi loskakelissä saattaa syntyä syviä lammikoita. Toivon, että autoilijat ovat varovaisia eivätkä aja niihin, elleivät tiedä tarkasti syvyyttä.

Junkkari muistuttaa myös, että kiinteistöjen vastuulla on pitää kiinteistön edessä kadulla olevan ritiläkaivon ritilät puhtaana lumesta ja jäästä.

– Tämä ei tietenkään koske tilannetta, jossa kaupunki on kasannut suuren lumivuoren kaivon päälle.