Länsiväylä kertoi maanantaina verkkosivuillaan (LV verkko 19.12.) epäillystä miehestä, joka on asukkaiden mukaan houkutellut lapsia autoonsa Pohjois-Espoon Niipperissä.
Sosiaalisessa mediassa levinneiden varoitusten mukaan mies liikkuisi valkoisella pakettiautolla ja käyttäisi houkuttimenaan makeisia sekä lastenlehtiä.
Poliisi vahvisti, että asiasta on tullut poliisille yksi vihjeilmoitus.
Länsiväylä tavoitti tuntomerkkeihin sopivan valkoisen auton omistajan myöhemmin tiistaina. Kävi ilmi, että kyseessä on väärinkäsitys.
Omistaja kertoo, että hänen palkkalistoillaan oleva kuljettaja oli jäänyt autollaan kiinni lumeen Niipperissä viime viikolla.
Kuljettaja oli omistajan mukaan pyytänyt apua auton irrottamisessa. Samassa yhteydessä hän oli antanut palkkioksi lastenlehden.
– Tällä kuljettajalla on omia lapsia. Hän ei ikinä houkuttelisi lapsia mukaansa, omistaja sanoi Länsiväylälle.
Mitä tästä voidaan oppia?
Ainakin se, että tiedot – oikeat ja väärät – lähtevät liikkeelle nopeasti, kun aiheena on lapsia potentiaalisesti uhkaava vaara.
Vastaavantyyppisistä varoitteluista kerrottiin aiemmin Etelä-Espoon Haukilahdessa. Länsiväylä julkaisi varoitteluista jutun sen jälkeen, kun useat eri asukkaat olivat kertoneet eri tilanteista ja poliisi vahvisti, että houkuttelijasta oli tehty poliisille vihjeilmoitus.
Poliisille tilanne on hankala.
Komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisista korostaa, että lapsiin kohdistuvat teot ovat vakavia rikosepäilyjä. Niihin ei voi suhtautua kevyesti, eikä poliisi koskaan niin tee.
Toisaalta poliisin on vaikea saada konkreettista näyttöä jutuille, jos houkuttelijoista tehdyt vihjeet annetaan myöhässä ja etenkin jos ne perustuvat toisen käden tietoon.
Väänänen korostaa, että epäilyttävistä tilanteista tulisi soittaa yleiseen hätänumeroon 112:een välittömästi, kun "tilanne on päällä".
Ilmoitus tulisi tehdä myös pikimmiten, jos lapsi kertoo joutuneensa houkuttelun kohteeksi.
– Kun poliisi saa rikosilmoituksen, aletaan asiaa tutkia. Ilmoitus pitää tehdä heti, kun todistaa tällaista tilannetta, Väänänen sanoo.
Lasten vanhempien kannalta tilanteet ovat yhtä lailla ikäviä. Osa vanhemmista kokee, ettei poliisi reagoi varoitteluihin riittävästi.
Länsiväylän saamissa vihjeissäkin on ihmetelty, miksei poliisi vain lisää valvontaa niille alueilla, joilta varoituksia on annettu. Poliisin vastaus tähän on, että valvontaa voidaan tehdä rikos- ja vihjeilmoitusten pohjalta.
Yhtä kaikki, se on selvää, ettei kaikista epäilyttävistä tilanteista pidä julkaista suin päin tietoja someen. Pahimmillaan virheellisten väitteiden tai kuvien julkaisija voi syyllistyä rikokseen. Vaarana on myös, että väärät huhut veivät uskottavuutta epäilyiltä, joissa voi olla todellisuudessa perää.
Niipperin osalta vääräksi osoittautunut tieto valkoisesta pakettiautosta ei tee tyhjäksi mahdollisuutta, että epäilty houkuttelija on voinut ollut liikkeellä.