Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen kunnanjohtajan ero hyväksyttiin, vihreät arvostelee jyrkästi menettelyä – "Voi aiheuttaa mainehaittaa"

Paavo Rantalainen

Kirkkonummen kunnanjohtajan Tarmo Aarnion irtosanoutuminen on hyväksytty kunnanhallituksessa.

Yli 22 vuotta kuntaa johtaneet Aarnio virkasuhde päättyy tammikuun lopussa. Aarnio jää lomalle jo tällä viikolla.

Kirkkonummen kunnanhallitus hyväksyi maanantai-iltana Aarnion irtisanomisilmoituksen sekä ehdot, jolla viranhoito loppuu.

Aarnion eroprosessissa on käytetty menettelyä, joka perustuu johtajasopimukseen. Sellainen on lain mukaan kunnanjohtajien kanssa pitänyt tehdä, ja se on Kirkkonummella allekirjoitettu runsas viisi vuotta sitten.

Lue myös: Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio eroaa – saa 150 000 euron korvauksen

Kunnanjohtajan eroilmoitus ja johtajasopimuksen hyväksyminen ei mennyt

kunnanhallituksessa yksimielisesti läpi.

Vihreät esitti, että asia hylätään. Vastaesitys kaatui äänestyksessä äänin 2–11.

Kunnanhallituksen jäsen Markus Myllyniemi (vihr.) arvostelee tapaa, jolla kunnanjohtajan eroprosessi on hoidettu.

− Tämä on kuntalaisten kannalta niin tärkeä asia, että se olisi pitänyt hoitaa toisin, sanoo Myllyniemi.

Prosessissa on ollut vihreiden mielestä useita menettelyvirheitä, ja vihreiden kaksi kunnanhallituksen jäsentä jätti eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.

− Johtajasopimuksen mukaan mahdolliset ristiriitatilanteet pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti osapuolten välisillä neuvotteluilla. Sellaista kunnanhallituksen kokousta tai muutakaan epävirallista keskustelua, jossa kunnanhallituksen epäluottamus kunnanjohtajaa kohtaan olisi todettu tai muutoin päätetty kunnanjohtajan irtisanomismenettelyn käynnistämisestä, ei ole järjestetty.

− On huomattava, että menettely on käynnistetty ennen kuin kaikilla kunnanhallituksen jäsenillä on ollut mitään tietoa koko asiasta.

Virheiden lisäksi menettely on vihreiden mielestä kokonaisuudessaan ollut epäavoin ja epädemokraattinen prosessi ja osoittaa kunnan poliittiselta johdolta erittäin heikkoa henkilöstöjohtamista ja voi aiheuttaa mainehaittaa Kirkkonummen kunnalle.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi (kok.) kertoo, että kunnanjohtajan eroa on puitu jo useita kuukausia.

Yksityiskohtia ei Haapaniemen mukaan voi lähteä kertomaan, koska johtajasopimuksen mukaan asiat ovat luottamuksellisia.

Kunnanjohtajan irtisanoutumisen syyksi on kerrottu luottamuspula, mikä riittää virkasuhteen purkamiseen, kun pohjalla on johtajasopimus ja sen ehdot hyväksytään. Mitenkään muuten asiaa ei tarvitse ainakaan julkisesti perustella.

Uuden kunnanjohtajan haku aloitetaan Haapanimen mukaan heti.

Kunnanhallitus päätti maanantaina perustaa väliaikaisen toimikunnan, joka ryhtyy aluksi asiaa hoitamaan. Toimikunta kokoontuu ensimmäisen kerran heti tammikuun alussa.

Kirkkonummen kunnanjohtajan sijaisena toimii teknisen toimen johtaja Anna-Kaisa Kauppinen. Sijaisuusjärjestelystä on päätetty jo viime vuonna, eikä sitä ole tarvinnut tässä vaiheessa erikseen päättää.