Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiukku repesi kaupungin jättämistä aurausvalleista: "Jokainen lähettää laskun Espoolle" – "Kaikki eivät pysty lapioimaan"

Espoo on tehostanut talvikunnossapitoaan ja valvoo tänä talvena tiukemmin muun muassa lumien kippaamista kaupungin maalle. Jos lumet kolaa omalta pihaltaan kaupungin puolelle, esimerkiksi jalkakäytävän viereen, voi siitä saada huomautuksen. Tammikuusta lähtien rikkeestä voi rapsahtaa myös 420 euron suuruinen sakko.

Lue myös:

Lumitöiden tekijöille on jo jaettu Espoossa useita huomautuksia – tammikuussa lumitöistä voi rapsahtaa 420 euron maksu

Käytännöstä kertova juttu on kirvoittanut runsaasti kipakkaakin keskustelua Länsiväylän Facebook-sivuilla.

Moni on närkästynyt erityisesti aurausvalleista, joita syntyy tonteille johtaviin liittymiin, kun talvikunnossapidon aurat puhdistavat katua.

– Meillä kaupunki auraa säännöllisesti lumet pihalle menevän kulkuväylän tukkeeksi. Tästä voi varmaan lähettää laskun kaupungille? Kaupunkihan on yksipuolisesti päättänyt asian kuuluvan kiinteistönomistajalle, huomauttaa yksi keskustelija.

– Ehdotan että jokainen taloyhtiö päättää lähettää saman suuruisen laskun Espoon kaupungille kun auraavat lumia yhtiön tontille. Päätös on yhtä lainvoimainen kuin kaupungin päätös, ei perustu mihinkään lakiin, jatkaa toinen.

– Kaikki eivät pysty lapioimaan. Meillä on vanhoja ihmisiä, jotka yhä ajavat autoa, mutta eivät pysty tekemään lumitöitä. Jotkin henkilöt eivät pysty tekemään lumitöitä sairauksiensa takia. Sen lumikasan luominen joka kulkuväylälle aurataan voi viedä aamusta jopa tunnin tai enemmänkin yhdeltä ihmiseltä, + muut mahdolliset lumityöt siihen päälle. Tontille pitäisi kaiken lisäksi olla esteetön kulku jo ihan hälytysajoneuvojenkin takia, jatkaa kolmas.

Aurausvallit kuuluvat kuitenkin yksiselitteisesti kiinteistönomistajan vastuulle. Lisäksi aurausvallien lumi on sijoitettava kiinteistön tontille, ei kaupungin puolelle.

Asia nousee keskusteluun lähes joka talvi. Käytäntö perustuu viime kädessä rahaan, ja sen taustalla on poliittinen päätöksenteko.

Katujen kunnossapidosta vastaavan teknisen keskuksen asiakaspalvelupäällikkö Jaana Junkkari kertoi Länsiväylän haastattelussa, että aurausvalleista on tehty jopa valtuustoaloitteita. Ne eivät kuitenkaan ole johtaneen toimenpiteisiin.

– Espoossa on noin 25 000 tonttiliittymää. Ainoa keino aurausvallien poistamiseen on se, että toinen aura ajaa perässä ja poistaa vallit. Tämä kasvattaisi kunnossapidon kustannuksia noin kolmanneksella ja siihen poliitikot eivät toistaiseksi ole halunneet lähteä. Kyseessä on siis viime kädessä poliittinen päätös, Junkkari totesi.

Kaupungin käytäntö saa myös puolustajia.

– Pitäisikö sun mielestä verorahoilla erikseen käydä omakotitalojen portinsuukin vielä käydä putsaamassa auratun tien lisäksi, ihmettelee yksi keskustelija.

– Tontinomistajan velvollisuuksiin kuuluu että tietää nämä asiat. Nykyisin kun kaupunki hoitaa sen kadun niin ei aina ole muistissa, että ennen sekin kuului asukkaille/tontinomistajalle keskiviivaan asti. Nyt selviää oman liittymän putsauksella, huomauttaa toinen.