Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tästä mallia Suomeenkin? Viro ottaa tiukan linjan sähköpotkulaudoilla törttöilyyn – jopa 400 euron sakko

Uuden lain mukaan sähköpotkulaudalla alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta voi jatkossa saada jopa 400 euron sakot.

Viron valtiovarainministeriö on viimeistellyt työn alla olevaan tieliikennelakiin tehdyt muutokset, jotka antavat tulevaisuudessa kunnille oikeuden asettaa nopeusrajoituksia sähköpotkulaudoille, täsmentää niiden pysäköintisääntöjä ja koventaa sakkoja sähköpotkulautojen käytöstä alkoholin vaikutuksen alaisena.

Viron liikenneviraston teettämän tutkimuksen mukaan sähköpotkulautoja on tänä vuonna käyttänyt 27 prosenttia Viron väestöstä eli noin 300 000 ihmistä. Se on viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Vuonna 2019 luku oli vain 9 prosenttia.

Sähköpotkulautoihin liittyvien onnettomuuksien määrän kasvaessa nopeasti, Virossa harkittiin kolmea eri vaihtoehtoa ongelman ratkaisemiseksi. Ensimmäinen vaihtoehto oli valtakunnallisen nopeusrajoituksen käyttöönotto, kun taas toisessa vaihtoehdossa Viron johtavat sähköpotkulautojen valmistajat Bolt ja Tuul olisivat ottaneet käyttöön nopeusrajoitukset omissa laudoissa.

Kolmas vaihtoehto, joka lopulta säilytettiin uuden tieliikennelain luonnoksessa, antaa kaupungeille ja kunnille oikeuden velvoittaa liikenteenharjoittajia rajoittamaan sähköpotkulautojen nopeutta joko alueellisesti tai ajallisesti.

Kunnilla on nyt oikeus asettaa 15 km/h nopeusrajoitus sähköpotkulaudoille klo 21–07 välisenä aikana. Lisäksi valtakunnallinen 25 km/h nopeusrajoitus säilyy niillä alueilla, joissa kunnat eivät sitä halua muuttaa.

Tallinnan kaupunki haluaa valvoa myös sähköpotkulautojen päiväaikaisia nopeuksia.

– Uuden lakiehdotuksen myötä jää edelleen ratkaisematta se ongelma, että jalankulkijat tuntevat olonsa turvattomaksi päiväsaikaan, kun sähköpotkulaudat liikkuvat 25 km / h vauhdilla jalkakäytävillä ja viheralueilla, sanoo Tallinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jevgeni Ossinovski Viron yleisradion haastattelussa.

Uusi tieliikennelaki tuo muutoksia myös sakkoihin. Tällä hetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena pyörällä tai mopolla ajamisesta voi saada Virossa enintään 40 euron sakot. Uuden lain mukaan sähköpotkulaudalla alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta voi jatkossa saada jopa 400 euron sakot. Tällöin ne vastaavat päihtyneenä autolla ajamisesta saatavia sakkoja.

Suomessa asiasta kertoi ensin Tallinna24.