Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan syystehostetta haettu Espoossa laiskasti – koronan lisäksi nyt jyllää influenssa ja rs-virus

Koronaviruksesta on liikkeellä useita virusvariantteja ja influenssa- ja rs-virus sairastuttavat jo ihmisiä, kertoo Espoon tartuntatautiylilääkäri Topi Turunen.

– Influenssakausi on käynnistynyt hiljattain myös Espoossa. Tällä hetkellä influenssa ei juuri kuormita Espoon sairaalaa, mutta epidemian kehitystä on aikaista arvioida. Maailmalla on nähty merkittävääkin sairaalakuormitusta.

Rs-viruksen ajateltiin aiemmin olevan lähinnä lasten hengitystieinfektio, mutta nyt tiedetään, että se voi aiheuttaa vakavan taudin myös iäkkäille.

Koronavirusta on ollut paljon liikkeellä koko syksyn ja loppuvuoden ajan, kertoo Turunen.

Esimerkiksi jätevesinäytteiden virusmäärät ovat pysyneet samalla tasolla jo parin kuukauden ajan. Ja Espoon sairaalassa hoidettavien koronapositiivisten potilaiden määrä on pysynyt reilussa kymmenessä jo useiden viikkojen ajan. Turunen kertoo, että marras–joulukuussa potilaita on ollut jatkuvasti 10–16.

– Hoivakotiryppäitä on ollut tasaisesti. Tällä hetkellä hoivakodeissa on muutamia pienehköjä ryppäitä tai yksittäisiä tartuntoja.

– Liikkeellä on useita virusvariantteja, mutta ne muistuttavat toisiaan eikä mitään käänteentekevää muutosta ole havaittu. Koronaviruksen suhteen on vaikea nähdä välittömiä muutoksia mihinkään suuntaan.

Espoo on tarjonnut THL:n suositusten mukaan koronarokotteen syystehostetta yli 65 vuotiaille ja nuoremmille koronaviruksen riskiryhmiin kuuluville ja voimakkaasti immuunipuutteisille. Monelle ikäihmiselle ja riskiryhmäläiselle syystalven koronatehoste on jo viides rokote.

Tehosterokotetta on kuitenkin haettu Espoossa verkkaisesti.

Yli 80-vuotiaista tehosterokotuksen on Espoossa ottanut kolme viidestä, 65–69 -vuotiaista vain kaksi viidestä.

– Syystehosteen kattavuus ei riskiryhmäläisillä ole niin hyvä kuin olisimme toivoneet. Rokotteen olisi ehtinyt saada useampi, sillä meillä on ollut vapaita rokotusaikoja, Turunen sanoo.

– Suoja olisi parempi, jos suositusten mukaiset rokotteet otettaisiin.

THL muistuttaa sivuillaan, että tehosterokote suojaa ikääntyneitä ja muita riskiryhmäläisiä vakavalta koronataudilta ja kuoleman riskiltä.

Turusen mukaan suoja koronaa vastaa saattaa kuitenkin olla parempi kuin rokotustilastot kertovat.

– Koska koronavirusta on paljon liikkeellä, suojaa on saatettu saada sairastetun infektion kautta.

Koronaviruksen perusrokotesarjan, kaksi rokotetta, on ottanut 86 prosenttia espoolaisista täysi-ikäisistä.

Tietoa tautimääristä ei ole saatavilla, sillä vain murto-osa oireista testataan laboratoriotestein.

Joulukuussa Espoossa on tehty 200–300 terveydenhuollon koronavirustestiä päivittäin, Turunen kertoo. Testiä tarjotaan lähinnä vakavan koronavirustaudin riskiryhmille ja sote-työntekijöille.

– Testaamme vakavan tautimuodon riskiryhmään kuuluvia, jotka saattaisivat hyötyä koronaviruslääkkeistä ja lääkkeistä joilla ehkäistään taudin aiheuttamia verisuonitukoksia.

Turunen neuvoo ottamaan tarjotut rokotteet ja pysyttelemään oireisena kotona.

– THL:n uusien ohjeiden mukaan koronaan voi suhtautua pitkäli yhtenä hengitystieinfektiona muiden joukossa. Jos haluaa suojata itseään tartunnoilta, niin julkisissa sisätiloissa voi käyttää maskia tai hengityssuojainta. Esimerkiksi terveysasemilla meillä on voimassa maskisuositus, Turunen kertoo.

Vuodenvaihteen lomien vaikutus jää nähtäväksi. Lomakausi vähentää kouluissa ja työpaikoilla tapahtuvia kontakteja, mutta saattaa lisätä muita kontakteja.

Koronarokotukset ovat vuoden vaihteessa Espoossa tauolla. Rokottaminen jatkuu tammikuussa 2023 Tapiolan terveysaseman tiloissa ajanvarauksella.

Rokotteita annetaan myös heille, joilta on jäänyt ottamatta perusrokotesarjaan kuuluvia rokotteita.