Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusimaa: 7-vuotias poika hukkui uima-altaaseen iltapäiväkerhossa – oikeus tuomitsi sakkoja kahdelle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi porvoolaisesta iltapäiväkerhosta päävastuussa olevien kahden henkilön olevan vastuussa 7-vuotiaan pojan hukkumisesta marraskuussa 2020.

Heidät tuomittiin kuolemantuottamuksesta sakkorangaistukseen. Kummallekin määrättiin 45 päiväsakkoa, josta koostuu toiselle maksettavaa yhteensä 585 euroa ja toiselle 270 euroa. Kummankin on myös maksettava valtiolle 80 euron rikosuhrimaksu.

Tuomiosta kertoo Uusimaa-lehti.

Poika hukkui Porvoon uimahallissa kerhotoiminnan aikana. Kerhon uintiryhmässä oli tuolloin kymmenen lasta. 7-vuotias oli ollut matalassa kahluualtaassa ja siirtynyt sieltä valvojien huomaamatta aaltoaltaaseen, jossa hän oli kahlannut syvemmälle.

Vastaajat kertoivat oikeuskäsittelyssä, että lapsen kanssa oli sovittu selkeistä säännöistä. Niiden mukaan pojan olisi pitänyt ilmoittaa valvojille siirtyessään paikasta toiseen uimahallissa.

Poika oli jäänyt roikkumaan köyteen, jota pidemmälle hänellä ei ollut lupaa mennä. Jostain syystä pojan ote oli kuitenkin livennyt, ja hän oli ajautunut syvemmälle.

Poika ehti olla aaltoaltaassa seitsemän ja puoli minuuttia, ennen kuin hänen katoamisensa huomattiin. Veden alla hän ehti olla neljä ja puoli minuuttia. Lähellä oli myös muita aikuisia, mutta kukaan ei huomannut pojan hätää.

Onneton sattuma vaikutti juuri tapahtumahetkellä asioiden kulkuun. Useat lapset vaativat iltapäiväkerhon ohjaajien huomiota samaan aikaan, lisäksi erään lapsen isä tuli keskustelemaan iltapäiväkerhoon liittyvistä asioista.

Näyttöä arvioidessaan oikeus totesi, että vastaajien olisi pitänyt ymmärtää, etteivät he voi olla yhtä aikaa poissa valvonnasta ainakaan vähäistä pitempää aikaa.

Käräjäoikeus totesi, että pääkäsittelyn perusteella suurin rangaistus tapahtuneesta on vastaajille on se syyllisyyden tunne, joka heille on asiasta aiheutunut, ja jota he tulevat jatkossakin kantamaan.