Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden koirarekisterin avaaminen viivästyy – sovellus ei vielä toimi

Rekisteriin on tarkoitus ilmoittaa kaikki koirat, karvoihin katsomatta.

Ruokaviraston koirarekisterin käyttöönotto viivästyy sovelluskehittäjästä johtuvista syistä. Uusi rekisteri avataan mahdollisimman pian, kunhan sovelluskehittäjä saa asiointipalvelun julkaisukuntoon, Ruokavirasto tiedottaa.

Koiran haltijoiden asiointipalvelun oli määrä avautua tammikuussa, jolloin koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulevat pakollisiksi. Rekisteriin on määrä jatkossa kirjata kaikkien Suomessa vakituisesti oleskelevien koirien tunniste- ja haltijatiedot.

Rekisterin myöhästymisestä huolimatta, koirat tulee tunnistusmerkitä asetuksen määräaikojen mukaisesti, selviää Ruokaviraston tiedotteesta.

Rekisteri voi olla apuna ongelmien ehkäisemisessä.

Terhi Jääskeläinen, ylitarkastaja

Vuodenvaihteen jälkeen syntyneet koirat tulee tunnistusmerkitä ennen koiran luovutusta uudelle haltijalle tai viimeistään kolmen kuukauden iässä, Ruokavirasto muistuttaa. Ennen vuodenvaihdetta syntyneiden koirien määräaika päättyy vasta vuoden 2023 lopulla.

Arvioiden mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa, joista lähes 200 000 on ilman rekisteröintitietoja. Käytössä on muitakin koirarekistereitä, mutta niiden tiedot eivät siirry automaattisesti viranomaisrekisteriin.

Suomeen pysyvästi saapuvia koiria tulee ilmoittaa rekisteriin neljän viikon kuluessa saapumisesta. Sama koskee täällä väliaikaisesti yli kolme kuukautta oleskelevia koiria.

Tavoitteena on ehkäistä pentutehtailua, koirien laitonta maahantuontia ja nopeuttaa löytökoirien kotiutumista. Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti saattavat myös osaltaan edistää vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa.

– Rekisteri voi olla viranomaisten apuna ongelmien ehkäisemisessä: Viranomainen voi rekisteristä selvittää koiran pitäjien historiatietoja, jolloin palvelu voi tarjota yhden työkalun esimerkiksi pentutehtailun tunnistamiseen, sanoo ylitarkastaja Terhi Jääskeläinen Ruokavirastosta.

Uusi rekisteröintisumma ei ole vielä tiedossa, mutta Ruokavirasto ei voi kerätä toiminnasta voittoa.