Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin sote-uudistus vaikuttaa espoolaisten palveluihin – vain yksi iso muutos tulee voimaan heti

Terveysasemat säilyvät tutuissa paikoissa, seniori-info palvelee ikääntyneitä.

Kun espoolainen, kirkkonummelainen ja kauniaislainen menee vuodenvaihteen jälkeen terveysasemalle, sairaalaan tai vaikkapa neuvolaan, ei palvelusta vastaa enää kaupunki vaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa myös Hangon, Inkoon, Lohjan, Raaseporin, Siuntion, Karkkilan ja Vihdin asukkaiden sosiaali- ja terveys- ja pelastustoimen palveluista.

Terveysasemat jatkavat tutuissa paikoissa ja palvelut pyritään säilyttämään nivelvaiheessa ennallaan, kertoo Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahn.

– Jos asukkaat eivät huomaa muutosta, olemme onnistuneet kymmenen plus. Todennäköisesti asukkaat huomaavat negatiivisen muutoksen.

Ainoa iso heti voimaan tuleva muutos on ikääntyneille tuleva seniori-info, joka alkaa palvella ikäihmisiä, Svahn kertoo.

En uskalla luvata, milloin Espoon tilanne voisi muuttua paremmaksi.

Myös palvelunumeroihin on tulossa muutoksia.

Osalla Espoon terveysasemista kiireettömät lääkärinajat ovat kiven alla. Esimerkiksi Espoonlahden ja Kivenlahden terveysasemien T3-aika on ollut kesästä lähtien 90 päivää.

T3-aika kertoo kolmannen vapaan lääkärin ajan ja lukua käytetään apuna hoitotakuun seurannassa. Tällä hetkellä kiireettömään hoitoon pitäisi päästä viimeistään kolmessa kuukaudessa.

– En uskalla luvata, milloin Espoon tilanne voisi muuttua paremmaksi. Riippuu siitä, kuinka tämä siirtymä menee ja kuinka suuria haasteita nivelvaihe tuo, Svahn sanoo.

Nopeiten kiireettömään hoitoon pääsee Espoossa terveysasemilla, joissa on siirrytty toimimaan niin sanotulla tiimimallilla. Esimerkiksi Kalajärvellä ja Kilossa kiireettömään hoitoon pääsee vain muutamassa päivässä.

Perusterveydenhuollon hoitotakuu on tiukentumassa vaiheittain. Syyskuun 2023 alusta lähtien kiireettömään hoitoon tulisi päästä 14 vuorokaudessa ja marraskuun alusta 2024 seitsemässä vuorokaudessa.

Espoonlahtelaisia kismittää Espoonlahden terveysaseman remonttiväistö, jonka vuoksi palvelut on siirretty Matinkylään. Espoonlahden terveysaseman on tarkoitus aueta kesällä 2024.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue tulee sote-kiinteistöihin vuokralle.

– Vuokravastuut siirtyvät meille kolmeksi plus yhdeksi vuodeksi.

Seniori-info palvelee espoolaisia, kirkkonummelaisia ja kauniaislaisia arkisin kello 9–15 numerossa 029 1512 270.