Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset hurahtivat talviuintiin – Maarit ja Rami ottivat lämmöllä vastaan Espoon uusimman talviuintipaikan

Espoolaiset talviuimarit saivat kymmenennen uintipaikan Laurinlahteen.

Talviuinti on saanut otteen yhä useammasta espoolaisesta.

Osaan avantouintiseuroista joutuu nyt jonottamaan, sillä pukukoppikapasiteetti on tullut paikoin vastaan.

Näin on esimerkiksi Espoonlahden Talviuimarit Pulahdus ry:ssä.

Pulahdus on pyytänyt suurempia ja parempikuntoisia pukukoppeja Klobbenille ja Kivenlahteen, jotta jäseniä voitaisiin ottaa lisää, kertoo yhdistyksen sihteeri Mirka Törmänen.

– Talviuintipaikkoja tarvittaisiin ehdottomasti lisää ja pienillä muutoksilla voisimme helposti kasvattaa meidänkin jäsenlukumme tuhatpäiseksi, kertoo Törmänen.

Pulahduksella on tällä hetkellä noin 850 jäsentä.

– Kyselyjä jäsenyydestä tulee jatkuvasti.

Talviuintipaikkoja tarvittaisiin ehdottomasti lisää.

Mirka Törmänen, Pulahdus

Pukukoppeina toimivat kontit ovat perinteisesti Espoon kaupungin järjestämiä, ja seurat ja yhdistykset vastaavat avainten jaosta.

Koronatalvina Pulahdus ei ottanut lainkaan uusia jäseniä, jotteivät pukukopit ruuhkautuisi, Törmänen kertoo.

– Valitettava lieveilmiö tästä olivat innokkaat uimarit ilman jäsenyyttä, jotka vaihtoivat laiturin tuulikopissa päällysvaatteensa uima-asuun ja toisinpäin. Näissä tilanteissa jäsenemme joutuivat usein kylmissään odottelemaan uintivuoroaan tuulikopin ulkopuolella. Tuulikopin käyttö on toki sallittua kaikille mutta sen ei ole tarkoitus toimia vaatteidenvaihtotilana.

Syksyllä Kivenlahden koppi uusittiin ja uusia jäseniä päästiin ottamaan.

– Talviuinti kiinnostaa alueellamme enemmän ja enemmän sekä yhä nuorempia. Myös useita pariskuntia on tänä syksynä hakenut meille yhteinen harrastus mielessä, Törmänen kertoo.

Espoonlahti on saanut tänä talvena uuden talviuintipaikan Laurinlahteen. Talviuintipaikka on Espoon kymmenes.

Liikuntapäällikkö Jari Järvi Espoon kaupungilta kertoo, että korona-aika kolminkertaisti Espoon talviuintipaikoilla tehtyjen uintikertojen määrän. Kun monet sisäliikuntaharrastukset olivat tauolla, innostuttiin ulkoliikunnasta, kuten talviuinnista.

– Puhumme kymmenistä tuhansista käyntikerroista Espoossa, Järvi sanoo.

Uusista talviuintipaikoista ei kuitenkaan ole päätöksiä.

– Olemme pyrkineet lisäämään näitä paikkoja pikku hiljaa. Täytyy kuitenkin katsoa talousarviot ja sopeutukset ja se, että meillä on myös resurssi huoltaa näitä paikkoja, kun tulee lunta, sanoo Järvi.

Talviuintipaikan rakentaminen maksaa yli 50 000 euroa, koska sähköt ovat välttämättömyys, Järvi kertoo. Vettä pyörittävä propelli tarvitsee sähköä ja sähköllä lämmitetään myös portaat – joissain kohteissa kaiteetkin.

Rakentamiskustannusten lisäksi kustannuksia tulee konttien vuokrasta, sähköstä ja talvihuollosta.

Nousseet sähkön hinnat ovat poikineet viime aikoina kyselyitä siitä, miksi avantokohteiden propellit pidetään päällä, vaikka sähköä tulisi säästää, Järvi kertoo.

– Propelleja ei voi ottaa pois päältä. Niiden sähkönkulutus on kuitenkin pientä ja katsomme, että on tärkeää tarjota tätä palvelua, Järvi sanoo.

Laurinlahden pukukoppikonttia ei annettu yhdistykselle tai seuralle, vaan ovikoodin saa henkilötietoja vastaan Espoon kaupungilta.