Alaikäisten keskuuteen on vain parissa vuodessa levinnyt vauhdilla uusi haitallinen päihdetrendi.
Syksyllä toteutetun kyselytutkimuksen mukaan sähkösavukkeiden käyttö eli vapettaminen on kasvanut rajusti pk-seudulla. Tieto selviää Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla syksyllä toteutetusta päihdetilannekyselystä, jonka painopiste oli erityisesti alaikäisten päihteiden käytössä.
Suurin muutos edelliseen kyselyyn oli nimenomaan alaikäisten sähkösavukkeiden käyttö.
Vuonna 2020 vapettamista alaikäisillä havaitsi 26 prosenttia vastaajista ja vuonna 2022 jo 57 prosenttia. Nousua oli 31 prosenttiyksikköä edelliseen kyselyyn verrattuna.
Sähkösavukkeiden suosion nopeasta kasvusta kertoo se, että kouluterveyskyselyssä vuonna 2021 trendi ei ollut vielä nähtävissä.
Alaikäisten vapen lisääntynyt käyttö on huomattu myös nuorisotyössä ja kouluissa ympäri pääkaupunkiseutua. Päihdetilannekyselyn tulokset vahvistavat aiempia huomioita.
– Haluamme kannustaa kouluja ja huoltajia keskustelemaan lasten kanssa vapettamisen haitoista ja niitä koskevista ikärajoista, sanoo tiedotteessa Espoon ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön asiantuntija Tuija Tuormaa.
Sähkösavukkeita koskevat samat kiellot kuin tupakkaa, riippumatta siitä, sisältäväkö ne nikotiinipitoisia nesteitä vai eivät.
Niitä ei saa myydä alle 18-vuotiaille. Alle 18-vuotiaalla ei myöskään saa olla hallussaan sähkösavukkeita.
Sähkösavukkeissa on terveydelle haitallisia aineita ja niiden käyttöön liittyy nykytiedon mukaan terveyshaittoja.
Lue myös:
Espoossa huolta herättää myös ongelmallinen päihteidenkäyttö julkisissa tiloissa. Kyselyn mukaan Espoossa näkyy ongelmallista päihteidenkäyttöä liikenteen solmukohdissa ja joidenkin kauppakeskusten alueella. Tämä ei kyselyn mukaan ole vähentynyt.
Ongelmia julkisilla paikoilla tuottavat myös päihtyneet aikuiset. Kyselyn vastauksissa näkyy edelleen päihtyneiden aikuisten, yleisimmin miesten, alaikäisiin tyttöihin kohdistama seksuaalinen häirintä.
Sama trendi näkyi myös viimeisimmässä kouluterveyskyselyssä, jossa alaikäisten kokema seksuaalinen häirintä oli hälyttävän yleistä niin somessa kuin julkisissa tiloissa.
Päihdetilannekysely toteutettiin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla 26.9–16.10.2022. Kyselyyn vastasi 2 475 espoolaista.
Kyselyllä kerättiin kaupunkilaisten näkemyksiä oman asuinalueen päihdetilanteesta, erityisesti päihteiden näkymisestä julkisissa tiloissa.