Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus varoittaa ensihoidon ruuhkista vuoden toisena "superpäivänä" – "Pidä huolta itsestäsi ja toisista"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kehottaa asukkaita omatoimisuuteen uudenvuoden aattona.

Ensihoitotehtävien määrä kaksinkertaistuu pääkaupunkiseudulla normaaliin viikonloppuun verrattuna, Hus kertoo tiedotteessa.

Husin ensihoidossa on varauduttu uudenvuoden juhlintaan lisäämällä resursseja aatoksi. Ambulanssien määrää ei kuitenkaan voida kaksinkertaistaa kahden vuosittaisen superpäivän, uudenvuodenaaton ja vappuaaton vuoksi, Hus muistuttaa tiedotteessa.

Ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma neuvoo ihmisiä olemaan omatoimisia sekä pitämään huolta itsestä ja toisista.

– Älä jätä kaveriasi tai tuntematonta avuntarvitsijaa yksin. Usein voit auttaa lähimmäistäsi omalla osaamisellasi ja hyvällä tahdolla ilman, että viranomaisia tarvitaan paikalle, Kuisma sanoo tiedotteessa.

Hus neuvoo hakeutumaan hoitoon omatoimisesti, jos kyse on lievästä vammasta tai lievästä sairastapauksesta. Tällaisia ovat esimerkiksi ruhjeet, nyrjähdykset, pienet murtumat tai haavat, joissa verenvuoto on jo pysähtynyt sekä infektio-oireet, vatsakivut, päänsärky, selkäkivut ja nenäverenvuoto.

Epäselvissä tilanteissa voi kysyä neuvoa Päivystysavusta numerosta 116117.

Todellisessa henkeä tai terveyttä uhkaavassa hätätilanteessa tai sellaisen epäilyssä tulee soittaa hätäkeskukseen numeroon 112.

– Hätätilanteissa ensihoitajille ja muille viranomaisille tulee antaa mahdollisuus tehdä työnsä rauhassa eikä onnettomuuspaikalla tule kuvata, sanoo Kuisma tiedotteessa.

Husista muistutetaan myös käyttämään suojalaseja ilotulituksia seuratessa.

Silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelän mukaan lähes puolet ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista sattuu katsojille ja kolmasosa lapsille ja nuorille.

Suojalasit tulee hankkia kaikille, vaikka ilotulituksia seuraisi pitkänkin matkan päästä. Keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin tiedotteen mukaan lähes aina välttää suojalaseilla.

– Vaikka tulitteita käytettäisiin ohjeiden mukaisesti, joukossa on aina viallisia kappaleita. Viime uutena vuotena pata sytytettiin asianmukaisesti, mutta viallisen tulitteen raketti lähtikin väärään suuntaan osuen potilasta suoraan kasvoihin, Kivelä kertoo tiedotteessa.

Jos vahinko tapahtuu, silmävammoista voi soittaa silmäsairauksien puhelinpalveluun 09 471 73400.