Mahdolliset kahden tunnin sähkökatkokset tietävät veden kuluttamisen rajoituksia, ja tämä koskee myös vessassa käymistä.
Vesilaitosten ohjeiden mukaan vessaa ei suositella vedettävän lainkaan katkoksen aikana.
Mitä vessan vetämisestä voisi seurata, kunnossapitopäällikkö Jukka Salminen Riihimäen Vedestä?
– Se vaara voi olla, että joihinkin seudun taloista saattaa tulla lattiakaivosta jätevedet sisälle. On paljon taloja, joissa padotuskorkeutta ei ole säädetty, Salminen sanoo Aamuposti-lehdelle.
Hän täsmentää, että padotuskorkeus tarkoittaa korkeutta ”talon pinta plus kymmenen senttiä”.
– Yleensä kellarit ovat lähes poikkeuksetta kyseisen mitan alapuolella. Varsin usein kellarissa on lattiakaivo ja pesutiloja.
Jätevettä voi päätyä myös luontoon. Riihimäellä se tarkoittaisi, että jätettä voisi joutua Vantaanjokeen.
Salminen toteaa, että katkot ovat kuitenkin lyhyiksi ennustettuja ja melko turvallisia, varsinkin, jos ne tehdään yöaikaan.
Riihimäellä paikallinen jätelautakunta ei suosittele muovipussia hädän hetkellä. Sen sijaan vanhan ajan laskiämpäri aivan käypä vaihtoehto sähkökatkon aikana.
– Ämpärin sisällön voi kaataa myöhemmin toki ainoastaan vessanpönttöön, kun sähköt taas toimivat, sanoo jätehuoltokoordinaattori Martta Kantele.
Entä, jos kotitaloudessa, vaikkapa omakotitalossa, asuu esimerkiksi viisihenkinen perhe, ja kaikki käyvät isommalla hädällä sähkökatkoksen aikana? Eikö vessa mene tukkoon, kun sen voi vetää ”kerralla” vasta sähköjen palattua?
– En usko tämän olevan ongelma. Tuskinpa tällaista voi tapahtua kahden tunnin aikana, Martta Kantele vastaa.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Aamuposti-lehdessä.