Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Näistä syistä syytä mennä päivystykseen – sote ei tuo muutoksia

Potilaiden hoito jatkuu kuten aikaisemminkin Husin palveluissa vuodenvaihteen sote-uudistuksen jälkeen. Ajanvaraukset ovat voimassa sovitusti.

Sote-uudistus ei vaikuta Husin yhteispäivystysten toimintaan.

Yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista.

Tyypillisiä oireita, joiden vuoksi tulee hakeutua kiireellisesti hoitoon ovat esimerkiksi voimakas rintakipu, halvausoireet, kiireelliset mielenterveyden ongelmat, runsas verenvuoto, isot vammat, hengitysvaikeudet, äkillisesti alkanut kova päänsärky tai vatsakipu.

Lapsella tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi hengitysvaikeus, kuume alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella, yleistilan alentuminen infektiosairauden vuoksi, epäily tuoreesta diabeteksesta tai pitkittynyt kouristuskohtaus, epäily murtumasta tai muusta vakavasta vammasta.

Päivystykseen hakeutuvan kannattaa soittaa ensin Päivystysapu 116117 -palvelunumeroon, jossa sairaanhoitajat tekevät hoidon tarpeen arvion ja neuvovat oikeaan hoitopaikkaan hakeutumisessa tai antavat itsehoito-ohjeet oireen hoitamiseen.

Vuodenvaihde vaikuttaa kuvantamis- ja laboratoriotoimipisteiden aukioloihin. Ajantasaiset tiedot löydät Husin verkkosivuilta.

Lue myös: Länsi-Uudenmaan sote-pomo varoittaa: "Erilaisia häiriöitä tulee varmasti"