Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen Tatyana Pitchulina valittiin vuoden kaupunkilaiseksi – "Edustan kaikkia espoolaisia, jotka tekivät tämän"

Ukrainalaissyntyinen Tatyana Pitchulina on auttanut monin tavoin sotaa paenneita ukrainalaisia.

Vuoden kaupunkilaiseksi 2022 on valittu espoolainen Tatyana Pitchulina. Hän on yksi kesällä toimineen Suomenoja Ukraina Aid -avustuspisteen perustajista, ja hän on jakanut tarpeellista tietoa Venäjän hyökkäyssotaa paenneille ukrainalaisille.

– Edustan kaikkia espoolaisia, jotka tekivät tämän. Espoolaiset yksityiset, yritykset ja Espoon kaupunki tulivat vahvasti mukaan, Tatyana Pitchulina painottaa.

Sodan alkamista koskeva viesti oli sokki.

– Katsoin aamulla puhelinta ja luin tekstiviestin, jossa kerrottiin, että Venäjä pommittaa Ukrainaa. Sitten avasin television.

"Espoon maustetyttöjen" Ira huomasi kauppareissulla tyhjän liiketilan – nyt vapaaehtoiset avasivat sinne avustuspisteen, joka sai aikaan valtavan ryntäyksen

Suomalaisissa heräsi heti sodan alettua valtava auttamishalu. Espoolaiset Ira Hammermann ja Ritva-Liisa Luomaranta miettivät tahoillaan, miten voisivat auttaa ukrainalaisia. Luomaranta ja Pitchulina istuivat Business Forumin aamiaisella samassa pöydässä ja keskustelivat avustamisesta. Vähän myöhemmin Hammermann kuuli Luomarannasta, joka halusi organisoida apua. Hän itse oli huomannut tyhjän liiketilan kauppakeskus Merituulessa, ja soitti Luomarannalle. Tehokolmikko oli löytänyt toisensa.

Kesko luovutti tilan pro bono -periaatteella Suomenoja Ukraina Aidille. Kolmikko yhdisti verkostonsa, ja viikossa tilan hyllyt täyttyivät avustustavarasta.

Viikko toisensa jälkeen auttamishaluiset yksityishenkilöt, useat yritykset ja yhteisöt toivat tavaraa.

Espoon avustuskeskukseen tulee avunhakijoita Oulusta asti – lapsille toivotaan nyt erityisesti näitä tuotteita

Suomenojan avustuspisteessä jaettiin muun muassa hyvin säilyviä elintarvikkeita, hygieniatuotteita, vaatteita, kenkiä, matkalaukkuja, astioita, kodin tekstiilejä, leluja, pelejä ja urheiluvälineitä.

– Siinä vaiheessa kun avasimme avustuspisteen, keskustelimme siitä, että sota loppuisi syyskuun loppuun mennessä, ja ihmiset pääsisivät lähtemään takaisin kotiin.

Tatyana Pitchulina tiedotti saatavilla olevasta avusta some-kanavilla ukrainalaisten omalla äidinkielellä.

– Minulla oli valtava tarve tehdä jotain. Sain purettua omaa ahdistustani tekemiseen. Olin iloinen, että pystyin auttamaan hädässä olevia ja vaikuttamaan edes johonkin. Ihmisten hyväsydämisyys toi valoa sodan ja kaiken kauheuden keskelle.

Sota jatkuu, ja tähän mennessä Suomeen on tullut noin 45 000 ukrainalaista ja heitä arvellaan tulevan vielä 40 000 lisää.

– Tulijoille tarvitaan nyt asuntoja ja töitä Espoosta, Tatyana Pitchulina muistuttaa.

Iso rekrytointitapahtuma yhdistää ukrainalaiset työnhakijat ja suomalaiset yritykset Espoossa – "Paras tapa auttaa sotaa paenneita"

Tatyana Pitchulina on kirjoittanut myös oppaan siitä, miten suomalaisessa työelämässä toimitaan.

Yhdessä Ira Hammermannin ja Ritva-Liisa Luomarannan kanssa hän oli myös luomassa Espoon Metro Areenalla järjestettyä rekrytointitapahtumaa, joka kokosi sinne 1 300 työpaikkaa etsivää ukrainalaista. Tapahtumassa oli paikalla yli 60 työnantajayritystä.

– Olen halunnut kertoa elävien esimerkkien kautta, että tämä ukrainalainen löysi töitä TE-keskuksen kautta, kun hän toimi näin, Tatyana Pitchulina mainitsee.

Työllistyminen on usein pienestä kiinni – vaikkapa siitä, että työnhakijalta puuttuu hygieniapassi. Tähänkin asiaan on löytymässä ratkaisu, koska sen voi pian suorittaa Omniassa ukrainan kielellä.

Pitchulina, Hammermann ja Luomaranta saivat kutsun myös Linnan juhliin.

– Se oli arvokas juhla. Kaikissa keskusteluissa korostettiin itsenäisyyden tärkeyttä, Pitchulina sanoo.

Kaupunkitoimittajien yhdistys on valinnut Vuoden kaupunkilaisen 26 kertaa. Yhdistyksen jäsenet seuraavat pääkaupunkiseudun asioita eri toimituksissa ja vapaina toimittajina.

Suomessa olevien ukrainalaisten avustaminen jatkuu nyt Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kautta kauppakeskus Lippulaivan Ukraine Centerissä.

1 300 työtöntä yritti kuumeisesti tehdä vaikutuksen työnantajiin – silmälääkäri Lidiialle, 25, kelpaisi mikä tahansa työ

Suomessa on työvoimapula, mutta ukrainalaisille ei löydy töitä – Toimitusjohtaja sanoo syyn suoraan: "Pitää muuttaa asenteitaan"