Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin historiallinen päivä sujui Espoon terveysasemilla – Potilaan mukaan uudistus vastasi odotuksia: "Tämä ei toimi"

Asiakkaat saatiin hoidettua, mutta puhelinpalvelu ruuhkautui ja tietojärjetelmissä oli ongelmia.

Tämä (terveydenhuolto) ei tällä hetkellä toimi. Ja odotuksethan ovat sellaiset, etteivät asiakkaat huomaisi muutosta, huikkaavat Leppävaaran terveysasemalla vuoroaan odottavat Harry ja Tuula Udd.

Kävimme maanantaina Leppävaaran terveysasemalla kysymässä, toimivatko palvelut ja mitä terveyspalveluilta odotetaan sote-uudistuksen myötä. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille 1. tammikuuta.

Uddien odotukset soteuudistuksen suhteen eivät ole korkealla. Yhdeksi syyksi he nimeävät sote-alueiden rahatilanteen.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kolmen ensimmäisen vuoden sopeutustarve on 115 miljoonaa euroa ja alijäämä pitää paikata vuoden 2025 loppuun mennessä.

Susanna Åström kertoo lääkärin olleen puolisen tuntia myöhässä.

– Syyksi sanottiin se, että lääkäreitäkin on sairastunut ja täällä on nyt vain yksi päivystävä lääkäri, Åström kertoo.

Kolmen viikon ajan flunssanoireista kärsinyt Åström oli kuitenkin tyytyväinen Leppävaaran terveysasemalla saamaansa palveluun.

– Sain helposti ajan ja minulta otettiin tulehdusarvot ja verikokeet ja poskiontelot kuvattiin, Åström kertoo.

Pelkäsimme paljon pahempaa.

Marja Ahava, apulaisylilääkäri

– Kävin näissä oireissa myös yksityisellä, mutta siellä annettiin vain lääkkeitä. Olen laittanut yksityiselle hirveästi rahaa, mutta nyt olen tyytyväisempi näihin (julkisiin) palveluihin.

Leppävaaran terveysaseman apulaisylilääkäri Marja Ahava kertoi, että siirto aiheutti tietoteknisiä ongelmia, mutta ongelmat eivät näkyneet asiakkaille. Esimerkiksi osalla sijaisista tunnukset eivät toimineet, joten he eivät päässeet sujuvasti työasemilleen.

– Tämä on mennyt yllättävän hyvin. Pelkäsimme paljon pahempaa, Ahava sanoo.

– Potilastietojärjestelmät, ajanvaraus ja puhelimet toimivat eivätkä potilaat ole huomanneet eroa.

Ahava kertoo, että maanantaina Leppävaarassa keskityttiin lähinnä kiireellisten potilaiden hoitoon. Kiireettömiä aikoja oli supistettu palvelujen siirron vuoksi.

Tällä hetkellä Leppävaarassa joutuu odottamaan kiireetöntä lääkäriaikaa 3–4 viikkoa.

Apulaisylilääkäri Ahava odottaakin sote-uudistuksen tuovan parannuksia juuri hoitoon pääsyyn. Lisäksi hän haluaisi parannusta ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin.

– Mielenterveyspalvelut ontuvat nyt kaikista pahiten. Tämä näkyy erityisesti nuorten koulupudokkuutena ja syrjäytymisenä. Kun masentunut tai ahdistunut ottaa yhteyttä, apua on saatava heti tai tilanne mutkistuu ja pian tarvitaan erikoissairaanhoitoa, Ahava perustelee.

– Hyvinvointialue on päässyt jaloilleen, summasi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahn maanantaina iltapäivällä.

Svahnin mukaan kiireellistä hoitoa vaativat asiakkaat onnistuttiin hoitamaan ja alueen 470 000 asukkaan palvelut pystyttiin pitämään sillä tasolla, kun ne siirrettäessä olivat.

– Aika ihmeellistä, että kaikki meni näin hyvin.

Sote- ja pelastustoimen tietojärjestelmistä nousi kuitenkin maanantaina monenlaista korjattavaa, Svahn kertoo.

Paljon työtä teettivät myös työntekijöiden puuttuvat tai toimimattomat käyttäjätunnukset.

Lisäksi Espoon terveysasemien puhelinpalvelut ruuhkautuivat niin, että jossain vaiheessa puhelinpalveluun ei päässyt läpi.

Puhelinpalvelun kapasiteettia lisättiin ja järjestelmän pitäisi olla kunnossa.

– Maanantai oli se kriittisin päivä, vaikka ajamme edelleen järjestelmiä sisään. Palvelut toimivat, mutta hitautta ja viiveitä voi edelleen tulla, Svahn muistuttaa.