Espoon ulkosaaristossa sijaitseva Kytön saari ei ole vielä mennyt kaupaksi.
Entinen sotilassaari tuli myyntiin kesällä. Kiinteistöön kuuluu myös kaksi pienempää saarta ja useita luotoja.
Myyjä ei ole asettanut kohteelle hintapyyntöä, vaan kohde myydään tarjousten perusteella.
– Lähdimme siitä, että kun kohteen hinnoittelu on hankalaa, kuuntelemme asiakkaita. Saimme kyllä hyviä tarjouksia mutta emme sellaista, jonka myyjä olisi hyväksynyt, kertoo Lea Jakama Oy:n kiinteistönvälittäjä Eero Jakama.
Hänen mukaansa kyselyjä tulee edelleen. Kohteen esittelyt ovat kuitenkin jäätilanteen vuoksi tauolla talven ajan.
– Aktiivinen kausi alkaa varmaan siinä huhti-toukokuun vaihteessa.
Osviittaa saaren hinnasta voi Jakaman mukaan hakea Rysäkarin saaren myynnistä. Helsingin puolella sijaitseva saari myytiin vuonna 2011 2,6 miljoonalla eurolla.
– Rysäkarilla oli ehkä vähän paremmat rakennukset, mutta Kytö on maapinta-alaltaan suurempi, Jakama vertaa.
Hän kertoo, että yhteydenottoja on tullut sekä yrityksiltä sekä yksityisiltä perheiltä. Myös ulkomailta on otettu yhteyksiä.
– Alhaisemmat tarjoukset ovat tulleet enemmän perheiltä, jotka ovat miettineet saarta omaan käyttöönsä, mutta harva perhe pystyy maksamaan kesäpaikasta miljoonia. Tosin Kytön hankintaa on myös harkittu usean perheen yhteisomistukseen, Jakama kertoo.
Näin ollen näyttää todennäköisemmältä, että Kytö päätyy joko yrityksen tai yhteisön käyttöön eikä kenenkään yksityiseksi kesäpaikaksi.
– Suurelle perheelle tai suvulle se olisi kuitenkin loistava vapaa-ajanpaikka, Jakama sanoo.
Kiinteistönvälittäjä kertoo olevansa luottavainen, että saaresta saadaan vielä tarjous, jonka myyjä hyväksyy.
Hän perustelee luottamustaan muun muassa sillä, että saari on täysin ainutlaatuinen eikä Espoossa ole vastaavia kohteita.
– Sen takia Espoossa ei tulevaisuudessakaan voi tulla tarjolle enää mitään toista vastaavanlaista saarikokonaisuutta. Sen ovat saaresta kiinnostuneet hyvin tiedostaneet.
Reilut 20 hehtaaria käsittävää saariryhmää käytti ennen itsenäistymistä Venäjän armeija ja itsenäistymisen jälkeen Suomen armeija.
2000-luvulla saariryhmä päätyi pitkän oikeusprosessin jälkeen yksityisomistukseen, kun korkein oikeus totesi, ettei valtio ole osoittanut saaneensa siihen omistusoikeutta.
Uutuuskirja kokoaa yhteen veneilygurun vinkit – Espoosta mukana 11 kohdetta