Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen kirkoissa vihitään nyt ruotsinkieliset sateenkaariparit – Suomenkielisistä ei vielä päätöstä: "Siitä varmasti keskustellaan"

Samaa sukupuolta olevien vihkimistä ei ole vielä käsitelty suomenkielisessä seurakunnassa.

Ruotsinkieliset seurakunnat ovat Uudellamaalla suomenkielisiä seurakuntia vapaamielisempiä salliessaan kirkkotiloissa samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimiset.

Tuorein päätös on Kirkkonummelta, jossa ruotsinkielinen seurakunta hyväksyy kirkkojen käytön sateenkaariparien vihkimiseen.

Kirkkonummen kolmessa kirkossa on mahdollista vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevat parit, jos ainakin toinen vihittävistä on ruotsinkielisen seurakunnan jäsen.

Sama käytäntö ei koske pareja, jotka ovat suomenkielisen seurakunnan jäseniä, vaikka kyse on samoista kirkkotiloista.

Kirkkonummen suomenkielisen seurakunnan kirkkoherra Anna-Maija Kuutti-Manninen ei vielä ennakoi, miten ja milloin suomenkielisellä puolella asiaa käsitellään.

– Asia on tärkeä ja siitä varmasti keskustellaan, kun vasta valittu uusi seurakuntaneuvosto aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa, sanoo Kuutti-Manninen.

Myös seurakunnan jäsenet voivat tehdä seurakuntaneuvostolle aloitteena kirkkotilojen käytöstä.

Espoossa tilanne kirkkojen käytössä on Kirkkonummen kaltainen. Espoon ruotsinkielinen seurakunta ja Tapiolan seurakunta ovat avanneet kirkkotilansa samaa sukupuolta olevien vihkitoimituksiin tai avioliiton siunaamiseen. Sateenkaariparit voivat varata vihkimisen Espoon tuomiokirkkoon, Tapiolan kirkkoon, Olars kyrkaan ja Otaniemen kappeliin.

Uudellamaalla ruotsinkieliset seurakunnat ovat tehneet saman päätöksen muun muassa Vantaalla, Helsingissä, Porvoossa ja Tammisaaressa.

Sateenkaariparien vihkimisen mahdollistaminen on paikallisten seurakuntien ja kirkkoherrojen päätösten varassa.

Evankelisluterilainen kirkko ei ole tehnyt asiasta valtakunnallista ratkaisua eikä ylipäätään samaa sukupuolta olevien vihkimisestäkään. Eduskunta päätti mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot jo yli viisi vuotta sitten.

Kun samaa sukupuolta oleva pari haluaa saada kirkollisen vihkimisen ja vieläpä kirkkohäät, voi sen toteutuminen olla monivaiheinen operaatio.

Ensin pitää löytää pappi, joka vihkii sateenkaaripareja ja jos haluaa kirkkohäät, on siihen löydettävä kirkko, jossa toimitus on sallittu.

Netistä löytyy sateenkaaripapit-sivustolta noin 180 pappia, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia. Papit voivat suorittaa toimituksen millä tahansa paikkakunnalla, eikä kirkkoakaan välttämättä tarvita.

Omaa seurakuntaa ei voi vapaasti valita, vaan se on oltava kotipaikkakunnalla. Sen sijaan omassa kotikunnassaan voi vapaasti kuulua joko suomenkieliseen tai ruotsinkieliseen seurakuntaan.