Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Emma takoo huimia lukuja: Uusin kävijämagneetti vetää vierailijoita, jotka "eivät ole museoiden heavy usereita"

Loistavat näyttelyt houkuttelivat Espoon modernin taiteen museo Emmaan viime vuonna ennätysyleisön.

Hivenen parempaan museossa on ylletty vain vuonna 2007, joka oli museon ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Silloin kävijöitä oli 178 000.

Vuonna 2022 Emmassa vieraili 170 822 kävijää. Määrä ylitti museon kävijätavoitteen.

Vasta loppuvuodesta avattu Collection Kakkonen on osoittaunut kävijämagneetiksi. Marras–joulukuussa se houkutteli museoon 39 337 kävijää. Kokoelman esillepanoa varten Näyttelykeskus Weegeelle räätälöitiin uusi 1 000 neliön kokoinen näyttelytila.

Museonjohtaja Pilvi Kalhama on tyytyväinen. Hän näkee, että hienojen näyttelyiden lisäksi tuntuvan kävijämäärän kasvun taustalla on useita syitä, muun muassa tarjonnan monipuolisuus ja some-näkyvyys.

– Olen kuullut kävijöiltä sellaisia kommentteja, että 'tulin katsomaan keramiikkaa ja päädyin vr-teokseen', Kalhama kertoo.

Vr tarkoittaa virtuaalista todellisuutta, jossa näyttelyyn lisätään keinotodellisuutta tietokoneen avulla.

Marraskuun alkupuolella avattu Collection Kakkonen sai ennätysmäisen medianäkyvyyden sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

– Ihmiset ovat jakaneet näyttelykokemuksiaan somessa ja myös suusta suuhun. Tämä on tuonut meille uudenlaisia kävijöitä, jotka eivät ole olleet museoiden heavy usereita, Pilvi Kalhama sanoo.

Kasvaneet kävijämäärät heijastuvat myös vuodesta 2006 toimineen museon talouteen.

– Talous on tasapainossa, Kalhama sanoo.

Hän huomauttaa, että tulovirran kasvu onkin välttämätöntä, koska museolla on Collection Kakkosen avaamisen seurauksena tuhat neliötä enemmän ylläpidettävää näyttelytilaa.

Korona varjosti vielä viime vuoden alkupuolta, ja kävijämäärän kasvu perustui paljolti kotimaisiin museovieraisiin.

– Taiteilijat tuovat omaa kävijäkuntaa. Kesällä meillä kävi ulkomaalaisia, jotka tulivat Burenin teoksen houkuttelemina.

Pilvi Kalhama toteaa, että museon sisältöjä ja toimintaa pitää kehittää jatkuvasti.

– Nyt kun pandemia on ohi, meillä on uudenlaiset mahdollisuudet markkinoida Emmaa kansainvälisesti. Emme ole vielä käyttäneet kaikkia paukkuja siihen. Uskon, että Aasiasta tulevissa turisteissa on potentiaalia. Heitä kiinnostaa sekä Collection Kakkonen että Mauri Kunnaksen elämäntyö.

Myös syksyllä Näyttelykeskus Weegeellä avautunut Mauri Kunnas -näyttely on ollut hyvin suosittu ja se on tuonut uusia kävijöitä taloon.

Emman toistuva Nykyaikaa etsimässä -näyttelykonsepti toi alkusyksyllä Emmaan 16 kansainvälisen nykytaiteilijan teoksia esittelevän ryhmänäyttelyn.

Näyttely syventyy luonnon ja teknologian sekä inhimillisen ajattelun ja tekoälyn välisiin suhteisiin. Näyttely on esillä Emmassa vielä 15. tammikuuta asti. Viime vuoden loppuun mennessä Nykyaikaa etsimässä -näyttelyyn tutustui liki 83 000 ihmistä.

Vilkkaan näyttelyvuoden käynnisti maailmankuulun nykytaiteilijan, Daniel Burenin Kävelyllä siksakissa -näyttely, joka muutti museon avarat näyttelytilat värien ja heijastusten valtaamaksi siksakkimaiseksi labyrintiksi. Näyttelyssä kävi liki 59 000 vierasta. Burenin raidallisia tehoksia nähtiin myös katukuvassa.

Tapio Wirkkalan veistokselliseen muotokieleen keskittyvä Muoto-näyttely avattiin lokakuussa. Nähtävillä on muun muassa taiteilijan suurikokoisia vaneriveistoksia. Näyttelyä käytiin katsomassa vuoden loppuun menessä yli 66 000 kertaa.

Kovimman kävijämäärän keräsi kuitenkin vuodelta 2021 jatkunut Chiharu Shiotan Äärirajoilla-installaatio. Marraskuun loppuun asti esillä ollut tulipunainen lankalabyrintti houkutteli puoleensa vuoden aikana peräti 151 813 museovierailijaa.

Äärirajoilla-näyttely nähtiin osana Emman ja Saastamoisen säätiön InCollection-komissionäyttelyiden sarjaa.

Kuluneena vuonna Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyssä Kosketus nähtiin puolestaan kolme mediateosta: Erkan Özgenin Wonderland, Jeannette Ehlersin Black Bullets sekä Maija Blåfieldin The Fantastic.

Näyttelykeskus Weegeen toimijoiden yhteinen tapahtumaviikonloppu Lasten museofestarit järjestettiin koronavuosien jälkeen jälleen livetapahtumana. Tapahtuma houkutteli Weegeelle yhteensä liki 4 800 lasta ja aikuista.