Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urkuyö ja Aaria -festivaali starttaa maailman kuuluisimmalla sielunmessulla – "Teokseen saadaan kiinnitettyä tähtisolistit"

Urkuyö ja Aarian kesän 2023 avajaiskonsertti järjestetään muutaman vuoden tauon jälkeen festivaalin kotikirkossa eli Espoon tuomiokirkossa. Konserttisarja alkaa Mozartin Requiemilla 1. kesäkuuta. Teos kuullaan vierailukonserttina myös Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla 31. toukokuuta.

Avajaiskonsertin pitopaikka on vaihdellut sen mukaan, millaisen tilan esitys tarvitsee.

– Mozartin Requiem sopii hyvin tuomiokirkkoon. Kun vierailukonsertti tuli mahdolliseksi, esitys päädyttiin viemään myös Pyhän Laurin kirkkoon, koska se on saman tyylinen kuin Espoon tuomiokirkko, Urkuyö ja Aarian toiminnanjohtaja Jussi Merikanto sanoo.

– Kun teokseen saadaan kiinnitettyä tähtisolistit ja teoksesta hiotaan näyttävä esitys, on kannattavaa esittää se useammassa konsertissa.

Vantaan Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus ja se on peräisin 1400-luvun puolivälistä. Espoon vanha kirkko, nykyisin tuomiokirkko, on rakennettu 1485–1490.

Urkuyö ja Aaria ei ole aiemmin vieraillut Vantaalla. Viime kesänä avajaiskonsertti pidettiin Tapiolan kirkossa, ja Franz Schubertin Es-duuri messu kuultiin myös Kallion kirkossa.

– On kivaa viedä teoksia esitettäväksi muualle ja tehdä samalla Urkuyö ja Aaria -festivaalia tunnetuksi, Merikanto sanoo.

Mozartin Requiemin on maailman tunnetuin sielunmessu. Solisteina esiintyvät sopraano Tuuli Takala, kontratenori Teppo Lampela, tenori Tuomas Katajala ja basso Mika Kares. Orkesteri- ja kuoro-osuuksista vastaavat Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro. Kapellimestarina toimii Topi Lehtipuu ja kuoronjohtajana Hannu Norjanen.

– Uskon, että moni löytää Mozartin tunteikkaasta teoksesta lohtua ja valoa epävakaiseen maailmantilaan, festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala sanoo.

Myös festivaalin muut konsertit tarjoavat monipuolisia elämyksiä kuulijoille. Kesän 2023 ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan kevättalvella.

Luvassa on muun muassa kotimaisia ja kansainvälisiä solisteja, ylevää urkumusiikkia, perinteistä kuorolaulua, uusi suomalainen kantaesitys sekä kirkko-ooppera.

Mennyt kesä oli Jussi Merikannon mukaan festivaalille haasteellinen, koska koronan pelko varjosti tapahtumaa.

– Lähdemme uudella innolla tulevaan kesään.

Avajaiskonsertin ja vierailukonsertin liput ovat jo myynnissä Lippu.fi-myyntikanavissa.

Vuoden 2023 Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit pidetään Espoon tuomiokirkossa torstai-iltaisin 1.6.–31.8.

Edit 10.1. klo 8.22: Korjattu Jussi Merikannon titteli.