Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 300 000 kävijää vuodessa – Ruuhkainen Nuuksion kansallispuisto saamassa uudet askelmerkit: "Syntyy varmasti keskustelua"

Kansallispuistoon on tulossa uusia rajoitusalueita, joilla liikkuminen kielletään lähes täysin.

Lisää palveluja retkeilijöille, mutta myös entistä tiukempia rajoituksia. Näin Nuuksion kansallispuistossa yritetään turvata uhanalaisen luonnon säilyminen kovan kävijäpaineen alla. Kansallispuistossa käy vuosittain yli 300 000 kävijää.

Loppusuoralla oleva hoito- ja käyttösuunnitelma tuo kansallispuistoon muun muassa neljä uutta rajoitusaluetta, joilla kaikki liikkuminen kielletään lähes täysin. Tavoitteena on suojella eläimiä ja kasvillisuutta.

Tällä hetkellä kansallispuistossa on kolme rajoitusaluetta: Matalajärvi, Ruuhijärven Isosaari sekä Velskolan Pitkäjärven pohjoisosa.

Näiden lisäksi perustetaan neljä uutta rajoitusaluetta: Ketunkorpi (lähellä Lahnusta) Soidinsuo (Siikajärvestä länteen), Hauklammen alue (Saarijärven eteläpuolella lähellä Vihdintietä) sekä Romvuori Nuuksion Pitkäjärven pohjoispäässä länsirannalla.

Rajoitusalueilla liikkuminen, myös jalan, on kiellettyä joko lintujen pesimäaikaan tai lähes koko vuoden, helmikuun alusta marraskuun loppuun. Matalajärven liikkumiskielto muuttuu ympärivuotiseksi, mutta maa-alueella saa kuitenkin kulkea merkittyjä reittejä pitkin.

Tasapainoilu luonnonsuojelun ja kasvavien kävijämäärien kanssa on ollut uuden hoito- ja käyttösuunnitelman keskeinen tavoite.

Pyöräily herättää tunteita.

Asko Ijäs, Metsähallitus

– Käyttöpaineeseen vastaaminen edellyttää puiston rakenteiden ja reittien päivitystä mutta myös luonnonsuojelua, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Asko Ijäs.

Uusia reittejä kansallispuistoon on luvassa erityisesti pyöräilijöille.

– Maastopyöräilyn suosio näkyy selvästi myös Nuuksiossa. Uusia reittejä on pyritty suunnittelemaan niin, että ne ovat mielekkäitä pyöräilijöille. Tavoitteena on kuitenkin myös vähentää reittien ulkopuolella tapahtuvaa pyöräilyä, joka on kansallispuistossa kielletty, Ijäs selvittää.

Kansallispuiston alueet pyritään nykyistä selvemmin jakamaan vyöhykkeisiin. Palvelut, kuten reitit ja tuli- ja leiriytymispaikat keskitetään retkeily- ja luontomatkailun vyöhykkeelle.

Syrjävyöhykkeille ei ohjata palveluja, mutta niillä voi kuitenkin liikkua jokamiehenoikeuden turvin.

Kävijöitä pyritään nykyistä selvemmin jakamaan useammille sisääntuloalueille, joita ovat Haukkalammen lisäksi Haltian ympäristö, Kattila, Siikajärvi, Veikkola sekä Tervalampi.

– Tavoitteena on vähentää Haukkalammen ruuhkia ja tarjota rauhallisempia vaihtoehtoja, Ijäs sanoo.

Haukkalammen läheisyyteen Nuuksionpäähän on suunnitteilla uusi pysäköintialue, joilta luodaan yhteydet lähiympäristön reiteille.

Ijäs muistuttaa, että uudistukset eivät tapahdu hetkessä vaan niitä toteutetaan pitkän aikavälin kuluessa. Esimerkiksi Nuuksionpään pysäköintialueen aikataulusta ei ole vielä tietoa.

Suunnitelmasta voi jättää mielipiteitä 16. tammikuuta saakka. Sen jälkeen mielipiteet käydään läpi ja suunnitelmaan tehdään tarvittaessa korjauksia. Tavoitteena on saada suunnitelma ympäristöministeriön hyväksyttäväksi kevään aikana.

Ijäs arvelee, että palautetta tulee esimerkiksi pyöräilyreiteistä.

– Pyöräily kansallispuistossa herättää tunteita. Sähköpyörien myötä nopeudet ovat nousseet ja se herättää huolta kävelijöissä. Pyöräilijät taas kaipaavat pitkiä reittejä. Myös rajoitusalueista syntyy varmasti keskustelua.

Mielipiteitä voi lähettää osoitteeseen kirjaamo@metsa.fi. Tarkemmin suunnitelmaan voi tutustua osoitteessa www.metsa.fi/nuuksiosuunnittelu.