Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Viinikaappi on edelleen irti sähköverkosta” – espoolaisen toimittajan paljastus nousi viraalihitiksi, ja nyt hän kertoo, mikä on todellisuus sen taustalla

Länsiväylän toimittajat aloittivat syksyllä kodeissaan sähkönsäästötalkoot. Tulosta on tullut.

Kun joukko Länsiväylän toimittajia kertoi viime syksynä aloittavansa kodeissaan energiansäästämisen, sai aiheesta tehty juttu paljon huomiota sosiaalisessa mediassa.

Syynä oli yhden toimittajan paljastus, että hänen kodissaan ensimmäinen säästötoimi oli vetää viinikaapin pistoke irti pistorasiasta (LV 28.9.2022).

Somen vitsiniekoille paljastus oli herkkua.

– Espoo havahtui energiakriisiin, naljaili ironisista huomioistaan tunnettu graafikko Kasper Strömman Twitterissä.

Tosiasiassa sähkönsäästötalkoissa ei ole näperrelty.

Viinikaapistaan kuuluisa toimittaja kertoo, että hänen sähkölämmitteisessä kodissaan vuosikulutusta oli joulukuuhun mennessä pienennetty edellisvuoden 16 063 kilowattitunnista noin 14 000 kilowattituntiin. Vähennys on noin 12,5 prosenttia.

Marras- ja lokakuussa perhe kutisti laskuaan peräti 17 prosenttia edellisvuoteen nähden.

– Olemme laskeneet sisälämpötilaa noin 18–19 asteeseen ja pyrkineet ottamaan aiempaa nopeampia suihkuja. Aiemmin sisälämpötila oli noin 20 astetta. Lisäksi pesen aiempaa täydempiä koneellisia pyykkiä ja huolehdin, etteivät valotkaan pala turhaan. Viinikaappi on edelleen irti sähköverkosta enkä ole käyttänyt kuivausrumpua, toimittaja kertoo.

Hän myöntää, että vesikiertoisella sähkölämmityksellä lämpiävän kodin lattiat tuntuvat kylmiltä.

– Villasukille ja villapaidalle on kotona käyttöä.

Perhe vähensi sähkönkäyttöä, vaikka heillä oli edullinen 7 sentin sähkösopimus jouluun asti. Jatkossa hinta kallistuu, sillä perhe vaihtoi pörssisähköön.

Lue aiempi juttu: Toimittaja julisti energiasodan Putinille ja tekee ruoankin puuhellalla – "En tiedä, onko tässä mitään järkeä"

Sähkön ennätyskorkean hinnan sai loppuvuonna tuntea nahoissaan toimittaja, jonka kotona on jo pitkään ollut pörssisähkösopimus.

Sähkön hinta oli yöllä jopa 10-kertainen alkusyksyyn verrattuna.

Tehokkaista ja monipuolisista säästötoimista huolimatta, perheen sähkölasku paisui viime marraskuussa 3–4-kertaiseksi.

– Viisihenkisen perheemme sähkönkulutus oli 2021 marraskuussa 2 679 kilowattituntia. Vuoden 2022 marraskuussa se oli 1 996 kilowattituntia.

– Laskujen loppusummat olivat puolestaan 126,22 euroa ja 451,61 euroa. Laskumme mukaan sähkön tuntihinta oli viime marraskuussa 22,28 senttiä, toimittaja kertoo.

Perheen kodissa on varaava sähkölämmitys.

Sähkönkulutusta perheessä on leikattu alentamalla sisälämpötilaa. Sauna lämmitettiin marraskuussa vain kerran tai pari.

– Astioita ja pyykkiä pesen silloin, kun pörssisähkö on halpaa. Pesen täysiä koneellisia – kuten aina ennen energiakriisiäkin. Ruokia tehdessä olen miettinyt nopeasti valmistuvia vaihtoehtoja.

Kotona etätöitä puurrettaessa perheessä ollaan villasukat jalassa ja villapaita päällä.

– Pakkasiltoina alakerran takassa palaa tuli, mutta ilo lämmöstä jää lyhytaikaiseksi, koska takka ei ole varaava. Klapit ovat niin sanotusti ilmaisia, koska ne on hankittu omalla työllä kesänviettopaikalta.

Pienin muutos on kohdannut toimittajaa, jonka perheen koti lämpiää maalämmöllä. Sähköä menee lähinnä kodinlaitteisiin.

Perheen kiinteähintaisen sähkösopimuksen hinta nousi marraskuussa 15 senttiin.

– Marraskuun sähkölasku ilman siirtohintaa oli 181 euroa, kun kulutusta oli 1 108 kilowattituntia. Vuotta aiemmin perhe maksoi marraskuussa sähköstä 64 euroa ja kulutusta kertyi 1318 kilowattituntia.

– Kulutusta onnistuttu vähentämään lähinnä saunakerroista tinkimällä

ja suihkuja lyhentämällä noin 16 prosenttia. Sisälämpötila on jo valmiiksi noin 20 astetta, toimittaja kertoo.

Kaikkein kovimmalla säästökuurilla jatkaa puulämmitteisessä omakotitalossa asuva toimittaja. Hän kuvaili jo syksyllä julistaneensa pienen energiasodan Putinille.

– Talon lämmitys tapahtuu edelleen käyttövettä lukuun ottamatta lähes täysin puilla. Samoin ruoka valmistuu puuhellalla ja -uunissa. Myös sauna lämpiää puilla, joita on yllin kyllin omasta takaa. Totuuden nimessä täytyy tosin sanoa, että jo pinot ovat kovasti vajenneet.

Vähäisen sähkönkäytön toimittaja on keskittänyt yön tunteihin, jolloin pörssisähkön hinta on alhaisimmillaan.

– Lokakuun sähkölaskua oli lähes ilo katsella. Kulutus oli noin 200 kilowattituntia, ja summa siirtomaksun kanssa noin 50 euroa.

– Marraskuussa sähköä meni edelleen 200 kilowattituntia, mutta lasku oli prosentuaalisesti puolet suurempi, 75 euroa, eli pörssisähkön hinta oli noussut selvästi.

Joulukuussa toimittaja pani merkille yöllä myytävän sähkön kovan hinnan.

– Hinta oli yöllä jopa 10-kertainen alkusyksyyn verrattuna. Moni muukin on siis siirtänyt kulutusta yön tunteihin.

Joulukuun sähkölasku noussee toimittajan kodissa väkisin yli 100 euron, joten säästöponnisteluja on pitänyt tehostaa.

– Talon yläkerta on pahveilla suljettu, astiapesukone on pannassa ja tiskivettä on lämmitetty puuhellalla. Puolityhjä pikku pakastin sammutettiin jo elokuussa.

– Oivalsin, että noin 20 neliön lasikuisti on näillä keleillä jääkaappi, jossa on 0–5 astetta lämmintä.

Kodin sisälämpötila on ollut alimmillaan vain 16 astetta. Se tuntuu jo kylmältä, toimittaja myöntää.

– Koiralla ja kissalla on aina turkki päällä, minulla palttoo.