Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa ihmetellään: Miksi tyhjillään olevan parkkitalon valot loistavat 24/7 Länsiväylän varrella?

Kivenlahden metroasemaan viereen rakennettavan pysäköintilaitoksen valaistus herättää kysymyksiä Espoossa.

Länsiväylän toimitusta lähestynyt lukija ihmettelee, miksi pysäköintitalossa näyttää palavan valot ympärivuorokautisesti, vaikka talo ei ole vielä pysäköintikäytössä.

Kysyimme asiaa rakennusyhtiö Firasta, joka vastaa pysäköintilaitoksen rakentamisesta. Kysymyksiin vastasi tuotantojohtaja Jyrki Siven Firan toimitilarakentamisen linjasta.

Ovatko työmaan valot päällä 24/7, kuten lukija epäili?

– Tällä hetkellä kyllä. Valaistusasennukset on aloitettu marraskuun lopussa, ja valaistus on otettu käyttöön kerroksittain noin yksi kerros per viikko -vauhdilla. Ensi viikolla asennetaan viimeisen kerroksen valaisimet.

Miksi valoja on pidettävä päällä?

– Tähän on useampia syitä. Valoja testataan, jotta rakennuksen luovutusvaiheessa ei tule yllätyksiä toimimattomien valaisimien suhteen.

– Lisäksi tämä on sekä työturvallisuus- että turvallisuuskysymys. Jos työmaa-alueelle kaikista varotoimista huolimatta pääsee tunkeutumaan henkilöitä, pitää varmistaa näidenkin henkilöiden turvallisuus esimerkiksi putoamis- tai liukastumisriskien osalta.

– Lisäksi valaistuksella ehkäistään ilkivaltaa. Voidaan paremmin havaita, jos ulkopuolisia henkilöitä liikkuu työmaalla yöaikaan.

– Kun kaikki valaisimet on asennettu, asennetaan valaistuksen liiketunnistimet, jotka otetaan käyttöön. Tällöin valaistus syttyy työajan ulkopuolella ainoastaan kerroksittain, jos kerroksissa liikutaan.

Onko valojen polttaminen ilta- ja yöaikaan yleinen käytäntö rakennustyömailla?

– Kyllä.

Kuinka usein työmaat joutuvat rikosten kohteiksi?

– Tässä kohteessa ilkivalta-/varkaustapauksia on tapahtunut neljä kertaa kymmenen kuukauden sisällä. Yleisesti ottaen ilkivalta-/varkaustapauksia tai niiden yrityksiä tapahtuu rakennustyömailla usein.

Kuinka suuren tai pienen osan valaistus vie suurten rakennustyömaiden sähkönkäytöstä?

– Käytössä olevat valaisimet ovat led-valaisimia, joiden vaikutus sähkönkulutukseen on pieni.