Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-ikäisillä kuljettajilla raju riita suuntavilkun käytöstä – naiset seurasivat tapahtumia autoista

Kiista kaistanvaihdosta johti kovasanaiseen riitelyyn sekä kiistanalaiseen loukkaantumiseen Espoon Leppävaarassa lokakuussa 2019.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus ratkoi kahden miesautoilijan välistä riitaa liki kolme vuotta myöhemmin kesäkuussa 2022.

Tällä viikolla jutulle saatiin päätös Helsingin hovioikeudessa, joka ei ottanut hävinneen osapuolen valitusta käsittelyyn. Näin ollen käräjäoikeuden tuomio jää voimaan.

Osallisena riidassa olivat kaksi mieskuljettajaa, jotka ovat nykyisin 48- ja 55-vuotiaita, sekä miesten puolisot, jotka olivat tapahtumahetkellä autoissa.

Mutkikkaat tapahtumat alkoivat Turuntieltä, kun 48-vuotias kuljettaja kiilasi autollaan 55-vuotiaan auton eteen busseille tarkoitetulla kaistalla.

55-vuotias oli ryhmittynyt bussikaistalle aikomuksenaan kääntyä tieltä kauppakeskus Gallerian suuntaan.

48-vuotias selitti oikeudessa, että suuntavilkkua ei tarvitse käyttää kyseisessä kohdassa, koska bussikaistaa ajaneen henkilöauton kuljettajan tuli väistää tälle kaistalle siirtyvää ajoneuvoa.

Oikeus totesi, ettei väitteelle löydy perustetta tieliikennelaista.

55-vuotiaan mukaan hän sai katsella tilanteessa vastapuolen keskisormea, mutta käräjäoikeus ei käsitellyt tätä yksityiskohtaa.

Joka tapauksessa tilanne eskaloitui, kun molemmat kuljettajat pysäyttivät autonsa tienlaitaan, ja perässä ajanut 55-vuotias tuli ulos autostaan kiilaajan luo.

Tienposkessa syntyi sanaharkkaa, jonka tuoksinassa 55-vuotias otti muun ohessa uhkaavan "nyrkkeilijän asennon".

48-vuotias väitti, että toinen osapuoli syyllistyi pahoinpitelyyn ja repi hänet ulos autosta.

Oikeus arvioi 55-vuotiaan käytöksen olleen aggressiivista, muttei uskonut väitettä pahoinpitelystä, sillä 48-vuotias oli itsekin todennut ottaneensa turvavyön pois ja astuneensa ulos.

Riitely jatkui 55-vuotiaan palattua autolleen. 48-vuotias seurasi perässä ja yritti estää toista osapuolta poistumasta paikalta asettumalla auton eteen.

Seurasi epämääräinen yhteenotto, jonka tuoksinassa 48-vuotias sanoi loukanneensa polvensa vastapuolen ajettua autolla hänen päälleen.

55-vuotias kiisti päälle ajon ja sanoi ajaneensa pois hiljaisella nopeudella.

Oikeus piti uskottavana, että 55-vuotiaan auto oli ainakin koskettanut 48-vuotiasta. Tätä tuki muun muassa puolison todistajalausunto. Lisäksi mies oli käynyt heti seuraavana päivänä lääkärissä, joka tosin ei nähnyt polvessa turvotusta tai mustelmaa.

55-vuotiaan pahoinpitelysyyte kaatui kuitenkin, koska hänen syyllisyydestään jäi varteenotettava epäily.

Oikeus totesi muun muassa, että 48-vuotiaan miehen väitteet tapahtumista olivat osin liioiteltuja, sillä mies kertoi esimerkiksi kaatuneensa maahan, mitä jutussa saatu muu näyttö ei tukenut.

Lisäksi 48-vuotias oli potkaissut paikalta poistunutta 55-vuotiaan autoa ainakin kerran.

Tilanne laukesi lopulta molempien kuljettajien ajettua kauppakeskuksen parkkihalliin, jonne riitaa tuli selvittämään poliisi.

48-vuotias tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä vahingonteosta. Hän sai maksettavakseen 45 päiväsakkoa, josta kertyy 270 euroa. Lisäksi miehen tulee maksaa 80 euron rikosuhrimaksu.

Tuomio on lainvoimainen.

Edit: 16.1. klo 9.16: Poistettu virheellinen maininta Leppävaaran Vanhasta Turuntiestä. Kyse on Turuntiestä. Vanha Turuntie kulkee Jorvin sairaalan itäpuolella Espoon ja Kauniaisten rajalla.