Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turistien meteli piinaa Tallinnan keskustaa – asukaluku romahti ruttovuosien tasolle

Matkailutilastojen mukaan Tallinnaan saapui ennen koronapandemiaa vuosittain yli 10 miljoonaa ihmistä meriteitse ja yli 3 miljoonaa ihmistä lentäen.

Tallinnan Vanhankaupungin kujilla ja kaduilla oli heinäkuussa niin ruuhkaista, että paikalliset asukkaat välttivät sinne menemistä kaikin keinoin.

Kesäisin niin vilkkaan kaupunginosan kadut autioituvat syksyn myötä, kun turistit katoavat. Missä ovat Tallinnan Vanhankaupungin paikalliset asukkaat nyt, sillä asuntoja siellä kyllä riittää?

– Vanhankaupungin väkiluku on tilastojen mukaan todella vähentynyt. Viimeisimmän vuonna 2021 suoritetun väestönlaskennan mukaa asukkaita oli 2 300, mikä on todella vähän alueen historiaan verrattuna. Viimeksi Vanhassakaupungissa on asunut näin vähän ihmisiä 1700-luvulla Pohjan sodan ja ruton jälkeen, kestävästä matkailusta kiinnostunut Viron taideakatemian tohtoriopiskelija Triin Talk kertoo Viron yleisradiolle.

Triin Talk on tehnyt yhteistyötä Tallinnan yliopiston sosiologien kanssa laajassa tutkimuksessa, jossa kartoitettiin sitä, mitä paikalliset asukkaat ajattelevat Vanhastakaupungista asuin-, maailmanperintö- ja matkailuympäristönä.

– Kävi ilmi, että ihmiset arvostavat ainutlaatuista asuinympäristöä, historiallisia asuntoja sekä monipuolista kulttuuritarjontaa. Vanhassakaupungissa asumiseen liittyvänä negatiivisena asiana mainittiin ravintoloihin ja baareihin liittyvä öinen melu, Talk kertoo haastattelussa.

Yöelämän lisäksi melua aiheuttavat monien lyhytaikaiseen vuokraukseen eli niin sanottuun Airbnb-käyttöön valjastettujen asuntojen vuokralaiset eli turistit, jotka ovat tulleet Tallinnaan juhlimaan, eivätkä nukkumaan.

Lisäksi Vanhankaupungin muurien sisään on siirretty paljon yrityksiä ja toimistoja, ja asuntoja on muutettu toimistokäyttöön. Tämäkin vähentää asukasmäärää.

Mutta kuinka sitten sekä paikalliset asukkaat että turistit voisivat nauttia Tallinnan Vanhastakaupungista yhdessä toisiaan pahemmin häiritsemättä?

Triin Talkin mukaan ratkaisu olisi hajautus. Hän toivoisi, että turisteille esiteltäisi ja näytettäisi muitakin osia Tallinnasta kuin vanha kaupunki.

– Meillä on muutakin mielenkiintoista näytettävää, kuten Ülemiste Cityn historiallinen teollisuusarkkitehtuuri ja puurakenteiset asuinalueemme, kuten Kalamaja, Kadriorg ja Kassisaba. Muissa Euroopan kaupungeissa ei ole koskaan ollut tällaisia asuinalueita tai jos oli, niin ne on jo aikoja sitten purettu, Talk muistuttaa.

Asiasta uutisoi Suomessa aiemmin Tallinna24.