Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuori asuntomyyjä, 22, sai taistella duuninsa eteen – "kylmäsoitot" ovat tapa päästä kiinni bisnekseen

Ahmed Adan on asuntomyyjä, joka ei voi ostaa omaa asuntoa.

Ahmed Adan, 22, saapuu paikalle etuajassa tyylikkäästi pukeutuneena ja näyttää pesunkestävältä kiinteistönvälittäjältä. Ja se hän onkin, toki viralliselta titteliltään myyntineuvottelija. Viime kesänä turvallisuusalan työt vällitysbisnekseen vaihtanut Adan on reilua viikkoa aiemmin aloittanut uudella työnantajalla.

– En ollut tyytyväinen palkkiotasoon edellisessä yrityksessä, hän kertoo.

Nyt Adan työskentelee Roof-välitystoimistolle ja palkka koostuu puhtaasti provisioista. Peruspalkkaa ei ole, mutta ei ole myöskään niin sanottua pöytämaksua, jota jotkut välittäjät joutuvat edustamilleen toimistoille kuukausittain maksamaan, Adan sanoo Länsiväylän sisarlehden Helsingin Uutisten haastattelussa.

Helsingissä syntynyt ja Koskelassa kasvanut Adan on Suomen ensimmäinen somalitaustainen asuntomyyjä, eikä tie alalle ollut helppo.

– Hain moneen paikkaan, mutta aina en saanut mitään vastausta. Tai jos sain vastauksen, siinä kerrottiin mitä hyviä puolia minussa on, mutta ei sitä, miksei minua kuitenkaan otettu töihin, Adan kuvailee.

Lopulta tärppäsi ja Adan pääsi aloittamaan unelma-ammatissaan. Tällä hetkellä hän keskittyy alueisiin, jotka tuntee parhaiten, eli Koskelaan, Käpylään ja Oulunkylään.

Aloittelevan myyjän työssä asiakashankintaa tehdään muun muassa ”kylmäsoitoilla”, jossa soitetaan asuntojaan itse myyville omistajille.

– Viidestäkymmenestä kylmäsoitosta voi saada 10 tapaamista ja niistä ehkä neljä sopimusta.

50 kylmäsoittoa voi tuoda 10 tapaamista.

Ja jos asunnonomistaja onkin käännettävissä asiakkaaksi, se vaatii neuvottelutaitoja.

– Tykkään olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, Adan sanoo.

Koska Adan on vasta aloittanut uudessa firmassa, myytävää ei vielä ole. Oman lisänsä tilanteeseen tuo se, että asuntokauppojen määrät ovat olleet loppusyksystä Helsingissä jopa historiallisen matalat. Moni lykkää nyt asunnonvaihtoaan.

Eikö tilanne hermostuta?

– Ei, se enemmänkin motivoi. Jos ei tule kauppaa, ei ole seuraavassa kuussa leipääkään, Adan toteaa.

Varmaa leipää pöytään tuovat ovihommat, eli järjestyksenvalvojan työt karaokeravintoloissa, joita hän tekee vielä viikonloppuisin.

Kahdeksanlapsisessa perheessä Koskelassa kasvanut Adan sanoo, että vanhemmat ovat suhtautuneet hänen uravalintaansa kannustavasti.

Helsingin laajan somaliyhteisön jäseniä ei kuitenkaan juuri asuntokaupoilla näy, sillä islamissa on korkokielto, ja oman asunnon hankkiminen Helsingistä ilman lainaa on kutakuinkin mahdotonta kenelle tahansa.

– Lottovoiton jos saa, Adan hymyilee.

Mikä on nuoren miehen tavoite vuodelle 2023?

– Olla Suomen top10 kovimman myyjän joukossa, Adan vastaa oitis.

Silloin tällöin kuullut negatiivissävytteiset kommentit eivät Adania hetkauta.

– Jotkut ovat yrittäneet pysäyttää sanomalla, että eihän kukaan anna minulle asuntoa myytäväksi tai muuta. Mutta en anna periksi helpolla.

– Jos edessäsi on kakku, et voi sanoa, että se on pahaa, ennen kuin olet maistanut, hän kuvailee hyväntuulisesti.

Juttua korjattu kello 10.14: Vaihdettu pois sana kiinteistönvälittäjä. Lisätty juttuun haastateltavan virallinen nimike.